У Львові відкриють виставку скульптур Пінзеля для незрячих та слабозорих

2157 0
Копії 8 скульптур будуть виготовлені на 3D-принтері і міститимуть анотації шрифтом Брайля.
Фото: Pinsel.AR

Фото: Pinsel.AR

У Музеї Івана Георгія Пінзеля, що по вул. Личаківська, 2-а, планують відкрити тактильну експозицію для незрячих та слабозорих відвідувачів. Про це повідомляють ініціатори проєкту Pinsel.AR у Фейсбуці.

Читайте також: У закинутому костелі у Демні пройшла вистава Першого театру «Pentecost». Відео

Зараз в межах проєкту «Пінзель. Тактильна експозиція» триває робота над створенням точних копій 8 скульптур, створених Майстром Пінзелем в 50-х роках XVIII ст. Скульптури, створені шляхом фотополімерного 3D-друку, доповнять супровідними матеріалами та анотаціями шрифтом Брайля, а також екскурсіями, розробленими для незрячих та слабозорих відвідувачів музею.

Усі скульптури – з експозицій Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького та Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького.

Частиною експозиції в межах проєкту «Пінзель. Тактильна експозиція» стане відсканована скульптура «Святий Йоаким», надрукована на 3D-принтері. Святий праведний Йоаким – чоловік Святої Анни, батько Діви Марії, матері Ісуса Христа. Скульптура створена у 1758-1759 роках і походить з костелу Святого Мартина при монастирі кармелітів у Львові. 

Довідка:

Майстер Пінзель – надзвичайний бароковий скульптор. Упродовж 1750-х років на землях теперішньої Західної України він створив дивовижні храмові скульптури та пластику високого духовно-емоційного рівня. Зібрані, взяті чи врятовані зі своїх переважно занедбаних архітектурних середовищ, ці скульптури стали ще й рефлексивною спадщиною нашої культури – тим, що дозволяє бачити у культурі її смислотворчий потенціал.

Проект «Пінзель. Тактильна експозиція» є продовженням проекту Pinsel.AR – переосмислення та популяризація спадщини Пінзеля за допомогою інструментів доповненої реальності. Задум реалізує Громадська організація 17, яка діє в ширших рамках громадської ініціативи MyFutureHeritage, у партнерстві з Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького та Мистецька рада «Діалог». Проект реалізується за підтримки Український культурний фонд.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!