У Львові відреставрували балкони унікальної будівлі у центрі міста. Фото

2952 0
У Львові відреставрували усі балкони Першої міської комунальної поліклініки, що знаходиться за адресою вул. Руська, 20. Колись це був будинок страхового товариства «Дністер». Реставраційні роботи проводили німецьке співтовариство GIZ спільно з львівською міською радою.
фото: прес-служба ЛМР

фото: прес-служба ЛМР

Як повідомили у прес-службі міськради, до реставрації балкони сецесійної будівлі початку ХХ ст. перебували в поганому стані. Найбільш пошкодженими елементами у всіх 4-х балконах виявились балконні консолі та стовпці. Під час проведення демонтажу стовпці огородження розсипались на окремі шматки, і у зв’язку з цим було прийнято рішення, їх не реставрувати, а зняти силіконову форму з оригіналів та в майстерні відлити нові суцільні елементи.

Спеціальними реставраційними сумішами на кожному балконі відновили балконну плиту, після чого з відповідним ухилом для відведення води залили стяжку, двічі покрили поверхню гідроізоляцією і насамкінець проклали керамічну морозостійку плитку. Щоб захистити кант плити від опадів, було змонтовано металеві крапельники з цинкової бляхи.

На балконах другого  поверху реставратори відновили також металеві огорожі. Для початку ковалі робили картограми втрат, відповідно до яких визначали, які деталі можна реставрувати, а які потрібно виготовити заново. Після цього всі збережені елементи очистили методом піскоструйки (спеціальним пристроєм під тиском подається пісок), поґрунтували та покрили сірою матовою фарбою.

Колір обирався комплексно, один для всіх металевих об’єктів – вхідних брам, решіток та балконних огороджень. В результаті, всі об’єкти покрили силікатною фарбою, колір якої максимально наближений до теперішнього кольору фасаду. Завдяки цьому відреставровані балкони не створюють великого контрасту.

 

Довідка. Die Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH як федеральна компанія підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у галузі міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. В рамках німецько-української співпраці в Україні реалізуються проекти у сферах сталого економічного розвитку, енергетики, демократії, громадянського суспільства та державного управління, децентралізації, охорони здоров’я, зокрема, з питань запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу, та реагування на кризові явищa.

Фото: прес-служби міськради

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!