У Львові відреставрували скульптуру в будинку на вулиці Франка. Фото

2949 0
У Львові відреставрували скульптуру відомого львівського скульптора ХІХ ст. Леонардо Марконі, яка прикрашає будинок на вул. Франка, 2.
Фото: urban-project.lviv.ua

Фото: urban-project.lviv.ua

Незважаючи на те, що скульптура була виконана із романцементу – матеріалу, який зазвичай характеризується міцністю та атмосферостійкістю, до наших днів скульптурна композиція дійшла в поганому стані. Через проблеми з дахом потоки води заливали чоловічу фігуру, як наслідок – вона майже вся була зруйнована, втрачена була й прилегла частина картуша. Жіноча фігура збереглась краще, хоча і в неї виявилось багато пошкоджень та втрат. Через постійне вимивання верхня частина скульптурної групи лише в декількох місцях ще мала шари пофарбувань, однак вкрилась тріщинами, а деякі її елементи не трималися основи.

Восени 2014 року було проведено ряд консерваційних заходів. Для реставрації скульптури та виготовлення втрачених елементів (голови для чоловічої фігури) використовувався романцемент французького виробництва.

Фото до і після реставрації

Реставрував скульптуру реставратор творів мистецтва та скульптор Андрій Федоришин. Окрім нього, в реставрації взяли участь також студенти-реставратори з НУ «Львівська Політехніка». В рамках навчальної практики вони відновили пишне гіпсове панно та гіпсові капітелі навпроти нього.

Джерело: Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!