У Львові відзняли фінальну сцену кулінарної комедії «Смак Свободи». Фото, відео

2084 0
Прем’єру драматичної кулінарної комедії «Смак свободи» запланували на кінець 2022-го – початок 2023 року.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Сьогодні, 9 вересня, у Львові завершуються зйомки повнометражної драматичної кулінарної комедії «Смак Свободи». Упродовж місяця кінокомпанія Ganza Film знімала різноманітні сцени на околицях Старого Львова, зокрема на площі Ринок. Сьогодні тут відзняли фінальну сцену фільму.

Читайте також: У львівській каналізації відшукали місце, де в час Другої світової переховувались євреї

На запитання, чому більшість знімального процесу відбувалося саме у Львові, продюсер Артем Денисов відповів, що це, власне, історія про Львів.

«По-перше, історія написана про Львів, тому як не знімати у Львові? Найбільше сцен знімаємо саме тут, менше – у Києві. Саме тому глядачі матимуть змогу насолодитися дуже красивими кадрами».

«Зрозуміло, що є візитівки Львова, проте ми намагалися підбирати іллокальні, але разом із тим універсальні місцини, які показують Україну, як дуже сучасну, прогресивну країну», – зазначила Олена Моренцова-Шулик, креативна продюсерка кінострічки, яка зініціювала створення кулінарної комедії «Смак Свободи».

Ідея фільму з’явилася після знайомства із родиною Франків, яке відбулося більше 3 років тому. Саме від них авторка сценарію почула про кулінарну збірку Ольги Франко і зрозуміла, що це унікальне видання, про яке не знає ніхто з молоді.

«Я, як представниця молоді, хотіла дуже подати нашу кулінарну культуру з прогресивної, цікавої та яскравої сторони, розбити стереотипні уявлення, що українська кухня – це сільська важка їжа», – наголосила Олена Моренцова-Шулик.

Режисер фільму Олександр Березань зізнається, що знімальний процес проходив дуже легко, попри те, що зйомки тривають вже третій місяць. 

Наразі точна дата виходу кулінарної комедії «Смак Свободи» невідома. Прем’єра запланована на кінець 2022-го – початок 2023 року.

Довідково

Драматична кулінарна комедія «Смак свободи», режисером якої є Олександр Березань, знята за книгою Ольги Франко «Перша українська загально-практична кухня». Історія відкриє забуті кулінарні традиції з дуже прогресивної сторони та покаже цінність аутентичності, замість мейнстриму.

«Смак свободи» – це історія молодої дівчини – кухара Варі, яка втрачає роботу, бо її висока кухня нікому не потрібна у придорожньому кафе. Вона тікає до Львова аби нарешті стати шефом у ресторані європейської кухні. Та унікальна знахідка – книжка забутої легенди української кухні Ольги Франко змінює її життя назавжди.

Дія фільму відбувається у сучасному світі, але завдяки старовинній кулінарній книзі (1929 р.), життя головної героїні Варі Рудик наповнюється магічними подіями та поряд з нею з‘являється і сама пані Ольга Франко.

Виробником фільму є ТОВ «Ганзафільм», який також знімав фільми «Інший Франко», «Шляхетні волоцюги».

Цікаво, що внучка та праправнучка Ольги Франко створили сайт «Практична кухня. Забуте і нове», де розповідають про самобутні кулінарні традиції новому поколінню.

До речі, «Смак свободи» – один із переможців Чотирнадцятого конкурсного відбору за напрямком Ігрові повнометражні національні (для широкої глядацької аудиторії) і є одним із найдорожчих фільмів, на які держава виділила кошти у 2020 році. Загальний бюджет – 31, 2 млн грн. Обсяг державної підтримки – 24,9 млн грн.

Юлія Данилюк

Фото Анни Чистякової

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!