У Львові водій маршрутки погрожував матері, що супроводжувала доньку з інвалідністю

3045 0
Мати дитини з інвалідністю не оплатила за проїзд як супроводжуюча, на що почула погрози від водія.
фото: uazmi.org

фото: uazmi.org

У Львові водій маршрутки погрожував матері з донькою з інвалідністю. Індицент трапився 4 квітня, близько 16:00, у маршрутці №32 (BC0880AA). Пасажирки їхали з Сихова до реабілітаційного центру «Джерело». Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила львів’янка Оксана Граб.

Вона супроводжувала доньку з інвалідністю першої групи Б. У транспорті скористалася карткою «Леокарт», яку дочка отримала на підставі пільг, а сама не сплатила за проїзд, оскільки супроводжуючий (не більше однієї людини) теж має право на безкоштовний проїзд в міському пасажирському транспорті. Натомість водій вимагав від неї 15 грн. Каже, що посвідчення про інвалідність із собою не мала, але показала водієві  «Леокарт» та витяг з лікарської комісії про те, що донька Софія має інвалідність з дитинства і потребує постійного супроводу. Водій ж заперечив та сказав, що вона вигадала інвалідність своєї доньки. Він погрожував поліцією та обіцяв висадити. У резульататі львів’янка оплатила проїзд, але вибачення від водія так і не почула.

Читайте також: Чи комфортний Львів для людей з інвалідністю

«Хто має дітей з особливими потребами, то знають, як вони на таке реагують. Я її заспокоювала, але вона досі переживає цю ситуацію, і тепер боїться їхати громадським транспортом. Зі мною таке вперше. Я завжди, коли їжджу з Софією, не оплачую за проїзд як супроводжуюча. Звичайно, коли пересуваюсь транспортом одна, то даю кошти», – пояснила жінка.

У той же день Оксана Граб поскаржилася на ситуацію на Facebook-сторінці «Гарячої лінії» міста та отримала відповідь від адміністратора. Там повідомили, що в Львівському «АТП-1», на балансі якого перебуває маршрут, із водієм провели виховну бесіду та наголосили на неухильному дотриманні правил перевезення пільгових категорій та етики спілкування.

Представник Львівської обласної ради та ексдепутат Львівської міської ради Ігор Дякович також відреагував на інцидент. У коментарі Tvoemisto.tv він зазначив, що людина, яка нехтує правами інших, не може надавати будь-які послуги. Обтяження цьому надає те, що людина дійсно має інвалідність. 

Читайте також: Неподалік «Арени Львів» водій мікроавтобуса наїхав на жінку

«Я знайомий з пані Оксаною більше 10 років, її донька має розумову неповносправність. Вона точно не з тих людей, які будуть починати з нічого скандал. Відбулося серйозне порушення, а реакцією стала лише виховна бесіда, яка найімовірніше нічого не змінить. Вимога обласної ради – це звільнення такого водія. Депутати Львівської облради підніматимуть це питання і будуть скеровувати звернення для того, щоб провели масові навчання серед працівників транспорту з етичного спілкування з людьми з інвалідністю», – зазначив представник ЛОР.

Нагадаємо, що на офіційному обліку в управлінні соціального захисту ЛМР близько 28 тисяч людей з інвалідністю.  Tvoemisto.tv дізналося, як візочники пересуваються Львовом, чого їм бракує та що для цього робить місто.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!