У Львові вручили премію міста літератури ЮНЕСКО. Хто переміг

1181 0
Головну нагороду отримав Сергій Осока за збірку «Три лини для Марії».
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Сьогодні, 14 грудня, у Львові визначили переможця щорічної премії міста літератури ЮНЕСКО. Цього року головну нагороду отримав Сергій Осока за збірку «Три лини для Марії» (Видавництво Старого Лева), повідомляє ЛМР.

Читайте також: Книжка львівського письменника увійшла до фіналу престижної премії «Ангелус»

Розмір основної грошової нагороди становить 150 тисяч гривень.

Також спецвідзнаки в розмірі 50 тисяч гривень присудили Ірині Шуваловій за збірку «Каміньсадліс» (Видавництво Старого Лева).

Загалом цього року до участі у конкурсі зголосилося 104 видання. Журі Премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО у складі Ірини Старовойт, Олександра Бороня, Софії Філоненко, Данила Ільницького та Остапа Сливинського з 30 претендентів довгого списку, обрали 12 номінантів.

Довідково

«Три лини для Марії» – маленька велика історія простої людини, яку, можливо, ніхто б і не помітив на цій землі, якби не уважний майстер слова. Сергій Осока не просто пише, а створює кількома мазками тривимірну картину людського життя: здається, можна прислухатися і почути, як шелестить очерет, сплескує риба в ставку, як падають яблука, риплять старі двері, як змішується з вітром людське зітхання, приглушений сміх чи схлип. А ще можна відчути запахи – то густі і щільні, аж забиває памороки, то леткі і прозорі, як аромат квітки. Десь у цьому 3D-форматі можна побачити людину, з усіма її прекрасними і потворними рисами, з шорсткими поверхнями і глибокими западинами її бентежної душі. Здається, сюжети цих новел малі чи другорядні, але то лише ключ, який відкриває портал, через який потрапляєш у світ великої літератури.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!