У Львові вшанували пам'ять загиблих в Оленівській колонії. Фото

1453 0
29 липня – день жалоби за загиблими українськими військовополоненими вбитими в Оленівці.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У суботу, 29 липня, у Львові вшанували пам’ять убитих росіянами полонених українських захисників. Так на Полі почесних поховань 86-А Личаківського кладовища зібралися родичі, друзі загиблих, духовенство, щоб поставити квіти і запалити лампадки на могилах новітніх Героїв України, серед яких загиблі в Оленівці. Про це повідомила пресслужба ЛМР.

Також сьогодні у Бараці №2 Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору» звучали молитви, вірші, і спогади очевидців страшних подій в Оленівці в ніч з 28 на 29 липня 2022 року. Рідні військових ділилися своїми спогади, а на двоярусних ліжках сиділи діти, ніби символізуючи душі загиблих.  

Як наголосив Арсен Дмитрик, командир першого батальйону бригади «Азов», який вижив після теракту, хай навіть пройдуть десятки років, але помста за цей злочин все одно досягне їх організаторів.

«29 липня після обіду, коли я дізналася про цю трагедію, ті емоції, які мене охопили, неможливо передати. Я не знала чи мій чоловік був там, чи ні. Та вже 30 липня, коли російська сторона оприлюднила неофіційні списки загиблих, я побачила його у списку. Друзі, які були поруч, заспокоювали, що ці списки не є офіційними і можливо він живий. Тому наступні 10 місяців я надіялася…10 місяців я жива з надією, що мій чоловік в полоні. Та 20 червня цього року мені зателефонувала патронатна служба і сказала, що є збіги по ДНК, і щоб я попрощалася зі своїм чоловіком. 

Цей рік моє серце було розбите цією трагедією… Та після 20 червня я зрозуміла, що моє життя вже ніколи не буде нормальним. Я розумію, що з цією трагедією, з цією раною мені доведеться жити все життя, жити з усвідомленням, яке жахіття трапилося з моїм чоловіком. Він загинув там на місці. Та своєю смертю всі загиблі на цій війні, і мій чоловік зокрема, зробили наші життя безцінними. Тому дякую їм за життя. І дякую всім, хто підтримує і пам’ятає про них», – наголосила Аріна Хаванських.

Нагадаємо, росіяни вчинили теракт в Оленівській колонії, де утримували українських полонених. У теракті росіяни звинуватили українських військових. Пропагандисти заявляють про щонайменше 53 загиблих українських бійців. Після тимчасово виконуючий обов’язки командира полку «Азов» майор Микита Надточій завив, що теракт в колонії Оленівки ні що інше, як публічна страта. 

Фото: Роман Балук

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.





Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!