Пройшов понад 600 км пішки по території противника. У Львові встановили меморіальну дошку розвіднику ГУР

1157 0
Олег Бабій подолав пішки понад 600 км по території противника, щоб знищити російський бомбардувальник ТУ-22М3.
Колаж: Твоє місто

Колаж: Твоє місто

У Львові на фасаді школи №49 встановили меморіальну дошку загиблому Герою України та розвіднику ГУР Олегу Бабію. Про це повідомив міський голова Андрій Садовий. 

Як зазначили у ГУР МО, загалом на його рахунку – 9 успішних розвідувальних виходів у тил противника. Під час одного з них вдалося знищити та вивести з ладу три Ту-22М3. 

19 серпня 2023 року в росії стало відомо про удар по військовому аеродрому «Сольци» в Новгородській області. Авіабазу атакували БПЛА типу коптерів. Тоді вдалося повністю знищити один ракетоносець Ту-22M3 та два – пошкодити. Такі літаки запускають по Україні ракети Х-22.

 російський бомбардувальник Ту-22М3 на авіабазі Сольци

У складі розвідувальної групи Олег Бабій подолав пішки понад 600 км по території противника, щоб виконати спеціальне бойове завдання – знищити російський бомбардувальник ТУ-22М3 та вивели з ладу ще два, проте самі понесли непоправні втрати. Під час повернення на контрольовану Україні територію, група розвідників під командуванням полковника Олега Бабія потрапила у засідку та вступила в нерівний бій із російськими загарбниками.

У цьому бою, який відбувся 30 серпня 2023 року, підполковник Олег Бабій, захищаючи відступ своїх бойових товаришів, отримав смертельне поранення та загинув, як зазначено у публікації. За свій героїчний вчинок 33-річний полковник Олег Бабій був посмертно нагороджений званням Герой України та орденом «Золота зірка».

Дружина, син та батько Олега Бабія

У Героя залишилися дружина та двоє маленьких дітей. Молодшій донечці на час смерті батька виповнився рік. Таблицю встановили на фасаді школи, у якій навчався Олег Бабій. Натомість на відкритті таблиці були присутні батько та син загиблого Героя. 

Син та батько Олега Бабія на відритті меморіальної таблиці

Олег Бабій – полковник Головного управління розвідки Міністерства оборони України та учасник російсько-української війни. Бабій також володіє титулом лицаря ордена Богдана Хмельницького трьох ступенів та отримав орден «За мужність» III ступеня, а також відзнаки від Міністерства оборони України, серед яких памʼятний знак «За воїнську доблесть», «За мужність при виконанні спецзавдань», заохочувальна відзнака начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних сил України «Учасник АТО», та медаль «За участь у боях «Світлодарська дуга», відзнака «Вогнепальна зброя».

Меморіальна таблиця

Зазначимо, що під час засідання виконавчого комітету ЛМР 23 січня також погодили встановлення ще 11 меморіальних таблиць. Загалом у 2023 році Львівська міська рада погодила встановлення 41 меморіальної таблиці на освітніх закладах та житлових будинках міста.

Нагадаємо, що ще одну таблицю, присвячену львівській письменниці Вікторії Амеліній, встановлять на фасаді львівської школи.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!