У Львові виділили понад 70 млн грн на лікарні Першого ТМО, але на інші поліклініки грошей поки немає

2357 0
Депутатів обурив такий розподіл коштів.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО ЛЬВОВА

ФОТО: ПЕРШЕ ТМО ЛЬВОВА

У Львові поповнили статутний капітал Першого ТМО. На засіданні комісії охорони здоров’я ЛМР 4 січня відбулось обговорення погодження розписів використання внесків в статутні капітали в 9 закладів охорони здоров’я. З них два ТМО та 7 амбулаторно-поліклінічних закладів. На поліклініки коштів не вистачило.

Як пояснила очільниця управління охорони здоров’я Марта Матюшко, оскільки до кінця 2023 року такі внески здійснили тільки в два ТМО, то хочуть розглянути фінансування лише для них. А сім інших розписів планують перенести на засідання, коли будуть такі внески реалізовані, і будуть реально профінансовані. 

Для Першого ТМО потрібно виділити 120 млн грн. Установа пропонує шість напрямків використання. Зокрема, придбання стерилізаційного обладнання, придбання стабілізатора парового, двох ліфтів та реконструкції будівлі на вул. І. Мазепи, 25 в 33 млн.

«Це все часткові суми зобов’язань, які на сьогодні є перед постачальниками. Все обладнання вже є закуплене, але не оплачене, тож це борги», – зазначила Марта Матюшко.

Інших депутатів це обурило. На думку Євгена Кузика, необхідно розглядати розписи всі разом. 

«Виходить, що ми отримали суму не 220 млн гривень, а 170 млн на поповнення статутних капіталів. Тобто 77% від загальної суми ми зараз можемо витратити на усю медицину Львова по розпису статутних капіталів. Я пропоную зменшувати видатки на два ТМО, але розподілити їх по поліклініках. Коли буде решта - профінансуємо все інше. Ми не можемо фінансувати на 100% одні об’єкти і взагалі не фінансувати інші», – сказав він.

Кошти, які міська рада передала на статутні капітали, вже розподілені на дві юридичні особи – ТМО 1 і 2 на підставі ухвали ще за 2023 рік. І з них вже не можна переказати кошти поліклініки. 

Депутати звернулись до директорки департаменту економічного розвитку ЛМР з питанням, хто вирішив розподілити кошти таким чином, на що вона не мала відповіді:

«Ситуація обгрунтована тим, що не було достатньо коштів. На цю величезну кількість запитів нам казначейство не видало коштів. Ми планували фінансувати значно більше. Ми думали, що вистачить на все. Ми просто не знали, скільки прийде коштів», – пояснила Інна Свистун.

Як результат, депутати погодили використання 70,2 млн гривень на купівлю стерилізаційного обладнання для Першого ТМО. А розподіл інших коштів перенесли на наступне засідання. 

Нагадаємо, що Національна служба здоров'я України опублікувала інформацію щодо стану реалізації Програми медичних гарантій на 2023 рік. Лише за січень-серпень 2023 року Комунальне некомерційне підприємство «Львівське територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» (Перше медичне об’єднання) отримало 1 147 566 711 грн. 

Наталія Вареник

 
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!