У Львові виявили порушення під час реставрації 400-літньої брами монастиря

1802 0
У міськраді кажуть, що браму монастиря XIV століття пофарбували у невідповідні кольори.
Фото: kray.org.ua

Фото: kray.org.ua

У Львові на вулиці Вічевій, 2 розпочали реставрацію брами, яка веде до монастирського комплексу сестер-бенедиктинок – його звели у 1593 році. Брама особлива, у ній є ніша у ніші – ікона Вознесіння Пресвятої Богородиці. 

Водночас у міськраді Львова зазначають, що її пофарбували у невідповідні кольори, і реставрують із порушенням технології виконання таких робіт на пам'ятці. Про це йшлось під час засідання адмінкомісії, яке відбулось сьогодні, 6 жовтня.

Керівниця управління охорони історичного середовища у Львівській міській раді Лілія Онищенко під час засідання повідомила, що браму розпочали ремонтувати з порушенням технології, пофарбували у невідповідні кольори, хоч мають проєктно-кошторисну документацію та відповідні паспорти.

«У монастирі виготовили проєктно-кошторисну документацію, паспорт на упорядження цієї унікальної брами. Вона має в арці унікальний стінопис. Але чомусь почали виконувати роботи не за технологією, позбивали тиньки, зацементували, помалювали невідповідним кольором. Колір уже змінили, але не змінили неправильну технологію робіт. З часом це призведе до псування каменю. Ми говорили з сестрами, але порозуміння не знайшли. Будемо з ними ще працювати. Вони виконують роботи за власні кошти», – каже Лілія Онищенко.

Вона також додає, що роботи виконують робітники, які не мають фахової підготовки. Управління історичного середовища проведе зустрічі і наради із замовниками та виконавцями робіт, наразі адмінкомісія штрафу не застосовувала.

Тvoemisto.tv намагалося зв'язатися із монастирем, але наразі вони не відповіли.

Додамо, Львівський монастир бенедектинок у 1593 році заснувала родина з Покуття – Адам і Єлизавета Сапоровські. Їхня донька Катерина у той час згуртувала довкола себе спільноту дівчат, які хотіли служити Богові в особливий спосіб. Саме Катерина  і стала першою ігуменею монастиря. Згодом  цю посаду перйняли й інші доньки Адама Сапоровського – Анна та Христина (1638-1640). Усі ігумені поховані у вівтарній частині храму в підземній крипті, про це йдеться на порталі «Край». Там ховали й інших членів родини Сапоровських. Зараз в колишній обителі бенедектинок, функціонує Святопокровський жіночий монастир Студійського уставу та навчаються діти в опікуваній монахинями школі Святої Софії.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!