У Львові майже за 130 млн грн виставили на продаж будинок ХІХ століття

5335 0
Йдеться про будівлю площею 4 371,3 квадратних метри та територію, обладнану відеонаглядом.
фото: прозоро. продажі

фото: прозоро. продажі

У Львові продають будинок ХІХ століття на вулиці Плуговій, 6, у місцевості Збоїщах. Очікувана вартість становить понад 128 мільйонів гривень, попередній аукціон не відбувся. Про це йдеться на сайті електронних продажів Prozorro. 

Йдеться про будівлю площею 4 371,3 квадратних метри та територію, обладнану відеонаглядом. Окрім цього, є 70 паркомісць та можливість надбудови у 2-3 поверхи.

Читайте також:  Виконком дозволив збудувати на Збоїщах масштабний житловий квартал

«Будівля розташована у Львові, вулиця Плугова, 6 (ближній центр), офісного типу, збудована наприкінці ХІХ століття з міцної австрійської цегли, загальною площею 4271,3 кв. метрів, висота стель становить 3,5-4,5м, товщина стін – 1,0-1,5 м. Власна трансформаторна підстанція потужністю 400 кВт. Повністю відновлена система водопостачання та система пожежогасіння. Більша частина вікон замінена на дерев’яні зі склопакетом (Rehau)/ Облаштована гідроізоляція по периметру будівлі, частина приміщень з ремонтом», – йдеться в умовах тендеру.

Нагадаємо, що на початку 2022 року у Львові затвердили масштабну забудову мікрорайону Збоїща. Виконком видав містобудівні умови і обмеження на будівництво десяти багатоповерхівок житлово-будівельному кооперативу «Розточчя» на 10 будинків різної поверховості.

Для довідки

Вулиця Плугова – у Шевченківському районі Львова, місцевість Збоїща, пролягає від вулиці Гетьмана Мазепидо вулиці Івана Миколайчука. Має кілька відгалужень на схід, у бік вулиці Творчої.

Забудована переважно житловими п'яти- та дев'ятиповерховими будинками 1980-х-2000-х років. Під № 6 з 1777 року існував двір із фільварком, що належав заможній вірменській родині Нікоровичів, у першій половині XIX століття тут звели невеликий одноповерховий палацик у стилі класицизму. На почтку XX століття цей маєток викупив митрополит Андрій Шептицький для сестер-василіанок, які заснували тут будинок для сиріт. У 1919 році на землях колишнього маєтку Нікоровичів редемптористи заснували монастир, який очолив отець Йосип Схрейверс із Бельгії. Пізніше, у 1920-х роках, ченці звели поруч ще два будинки, приміщення колишнього зерносховища перебудували під каплицю для мирян, а у 1922 році відкрили малу семінарію (так званий ювенат). У жовтні 1939 року, після захоплення Заходу України більшовиками, монастир закрили, а ченців розігнали. З вересня 1941 року, протягом нацистської окупації Львова, монастир відновив свою діяльність, проте у листопаді 1945 року, після повторного встановлення у Львові радянської влади, монастир остаточно закрили, а його будівлі віддали військовій частині.

Пізніше тут влаштувався науково-дослідний інститут прикладної акустики. У березні 2016 року місцеві мешканці створили петицію щодо збереження палацу Нікоровичів та внесення його до реєстру пам'яток архітектури, проте петиція не набрала достатньої кількості голосів.

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!