У Львові запрацювали літні майданчики. Підприємці скаржаться на перевірки

2879 0
Ресторанний бізнес вже другий рік живе в надзвичайному стані, коли не йдеться про заробітки, а лише про те, щоб втримати бізнес.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Львові запрацювали літні майданчики, тож у центрі вже на повну вирує ресторанне життя. І незважаючи на те, що їм працювати дозволила міська комісія з ТЕБ та НС, підприємці скаржаться, що до них приходили з поліції з перевірками.

Tvoemisto.tv поспілкувалося безпосередньо з рестораторами про те, як вони планують надалі працювати.

Генеральний директор Kumpel’ Group та FFS Володимир Гнатюк розповів, що в деякі заклади компанії уже приходили з перевірками.

«Для нас було несподіванкою, коли на Фейсбук-сторінці голови ЛОДА зявилась інформація, що рішення комісії не актуальне, оскільки Львів у «червоній» зоні. Ми спочатку це сприйняли як жарт. Але вже з обіду в наші заклади прийшла поліція з вимогою закрити літні майданчики. Нас попередили, що перевірки будуть тривати і надалі», – ділиться неприємними враженнями ресторатор.

За словами підприємця, ресторанний бізнес переживав подібні ситуації і в 2020 році, тому витримає і зараз. Але це дуже впливає на працівників, які зараз через стрес та невизначеність звільняються з роботи.

Нагадаємо, минулого року мережа оскаржила в суді усі 22 протоколи про порушення та не заплатила жодного штрафу.

«Станом на зараз міська рада видала протокол, в якому дуже чітко прописані обмеження щодо кількості людей, посадки, щодо роботи працівників. Ми наразі маємо до трьох перевірок щодо дотримання санітарних норм. Комісія приходить з рулеткою і навіть проводить заміри відстані між столами. Тож не дотримуватись норм ­– просто неможливо», – зазначає Володимир Гнатюк.

Менеджер одного з закладів мережі «!FEST» Вадим теж поскаржився на перевірки і погрози закрити літні майданчики.

«Хочу наголосити – погрожували. Казали, що будуть виписувати протоколи, а то й закривати літні тераси, посилаючись на постанову Уряду. І ми ніби опиняємось у своєрідному конфлікті – з одного боку в нас є постанова ЛМР, яка дозволила відкривати літні тераси, з іншого – рішення Кабміну», – зазначив він.

І додає, що позиція мережі «!FEST» дуже проста – дайте можливість працювати.

У ресторані Tante Sophie ще не приходили з перевірками, однак, як заявив його власник Андрій Дзюбан, тут готові до всього.

«Так, я бачив позицію Львівської ОДА, але в законі нічого не прописано про літні майданчики в «червоній» зоні, тому я не розумію цих заяв голови ЛОДА. У свою чергу, ми попросили міську раду, щоб нас включили в перелік тих, для кого є обов’язкове вакцинування. Адже ресторанний бізнес разом з готельним та івент-індустрією постраждали найбільше», – зазначив ресторатор.

Він також додав, що ресторанний бізнес вже другий рік живе в надзвичайному стані, коли не йдеться про заробітки, а лише про те, щоб втримати бізнес. Водночас закрити ресторан для підприємця – дуже боляче.

Нагадаємо, що 19 квітня у Львові дозволили роботу літніх майданчиків закладів громадського харчування, непродовольчих ринків, а також за парти повернулися учні 1-4 класів. Таке рішення прийняли на міській комісії з питань ТЕБ і НС. Про наступні послаблення у Львові наразі не йдеться.

Водночас за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій посилений карантин у Львові продовжили до 4 травня.

Фото, відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!