У Львові не затвердили межі історичного ареалу

2238 0
Депутати не погодили межі історичного ареалу і на профільній комісії. Керуюча справами виконкому Львівської міськради Наталя Алєксєєва зазначила, що через приватні інтереси.
Фото: prolviv.com

Фото: prolviv.com

Сьогодні, 7 жовтня, під час сесійного засідання Львівської міської ради депутати не затвердили межі історичного ареалу Львова. Документ мав би стати першим кроком до затвердження історико-архітектурного опорного плану і захистити історичну частину міста від забудови.

Читайте також: Як у Львові перебудують ринок «Привокзальний» і як може змінитись територія довкола

«Документ встановлює певні правила забудови в історичному середовищі, вони будуть чіткі і для забудовників, і для чиновників міської влади. Це спростить всім життя і, звичайно, йдеться про збереження історичного середовища», – зазначила керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко під час представлення документу.

Вона додала, що погодження меж історичного ареалу має посилити відповідальність для тих, хто будує в історичній частині міста з порушеннями. Це рішення мало бути першим кроком, остаточне – за Мінкультом.  

Львівська міська рада замовила виготовлення спеціальної проєктної документації, аби встановити межі історичного ареалу для виготовлення історико-архітектурного опорного плану.  

Відповідно до цього документу, історичний ареал мав би мати площу 2322,95 гектарів. Це, каже Лілія Онищенко, 15% території міста.

Його межі мали б проходити від перетину вулиці Княгині Ольги та вулиці Академіка Сахарова на південний схід до межі Стрийського парку, по вулицях Козельницькій, Енергетичній, Панаса Мирного, Тернопільській, Стуса, Липовій алеї, по межі Снопківського парку. Далі по вулицях Пасічній, Личаківській, Березовій, на південному сході по залізничній колії до перетину з вулицею Богданівською. Діла на північ по вулиці Новознесенській, по вулиці Богдана Хмельницького, по Промисловій, на північному заході по вулиці Омельяна Ковча , Дмитра Бортнянського, по вулиці Залізничній,  Героїв УПА, на південному заході по вулиці Антоновича, далі по вулиці Кульпарківській.

Читайте також: Якби Львів мав історико-архітектурний опорний план і чим місту загрожує його відсутність

У проєкті ухвали йдеться, що документ необхідний для збереження історичного, традиційного характеру середовища історичного ареалу Львова, також йдеться про охорону і  раціональне використання розташованих в його межах об’єктів культурної спадщини.

Керуюча справами виконкому Львівської міськради Наталя Алєксєєва, зазначила, що на профільній комісії депутати не погодили меж історичного ареалу міста через приватні інтереси.

 «Депутати не поспішають і не приховують  все через конфлікт інтересів. І запевняють, що не лише самих депутатів, які прямо або опосередковано дотичні до дудівельного бізнесу, а й тих мешканців, які мають нерухомість в історичному ареалі. Тож наполягають, аби управління охорони історичного середовища якось врахувало це, наприклад, розробило кілька історико-архітектурних опорних планів або окремі плани на кожну із близько 2400 пам'яток!», – зазначила вона.

Читайте також: ​Через відсутність опорного плану «Avalon» дозволили відновити будівництво в центрі Львова

Сьогодні під час засідання про конфлікт інтересів заявили депутати від фракції «ЄС» у Львівській міській раді Юрій Ломага і Олексій Різник, вони зазначили, що є власниками нерухомості в центральній частині міста. На обговорення проєкту ухвали зареєструвались близько десяти депутатів.

Зокрема зауваження мали Юрій Мартинюк, представник фракції «Варта», він також є керівником Асоціації західноукраїнських забудовників та Назарій Бербека депутат від «ЄС» і власник  ТЗОВ «Нова Оселя архітектс».

Загалом за затвердження меж історичного ареалу Львова проголосували 28 депутатів з 51 присутніх.

Погодження меж історичного ареалу є вимогою кабміну ще з 2002 року, як і затвердження історико-архітектурного опорного плану також.

Тим часом, з погодження виконавчого комітету Львівської міської ради та депутатів у Львові активно будують у центральній частині міста.

Нагадаємо, що Касаційний адміністративний суд Верховного Суду України зобов’язав Львівську міськраду закріпити на місцевості межі історичного ареалу Львова та віднести його території до земель історико-культурного призначення.

Вікторія Савіцька

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!