У Львові завершили реставрацію фасадних сходів барокового костелу святого Антонія

9137 0
Крім сходів також відреставрували фігуру Матері Божої Непорочного Зачаття, виконану в стилі рококо у 18 ст.
Фото: antoni.lviv.ua

Фото: antoni.lviv.ua

Напередодні Різдва Христового, яке Католицька Церква латинського обряду святкує сьогодні, 25 грудня, завершили реставрацію фасадних сходів при францисканському костелі св. Антонія у Львові, повідомляє Санктуарій Святого Антонія.

Читайте також: На Львівщині відновили капличку у Крехівському монастирі

Реставраційні роботи розпочалися ще в жовтні 2019 р. і тривали до грудня 2020 р. Спочатку демонтували уся кам’яні елементи: сходи, балюстраду і фігуру Матері Божої та відвезли до відповідної майстерні. Там їх очистили від моху і лишайників та почали безпосередню реставрацію.

Згодом, упродовж півроку, відновлювали сходові конструкції, а також відреставрували фігуру Матері Божої Непорочного Зачаття, що знаходиться на їхній терасі, виконану в стилі рококо у 18 ст. скульптором і архітектором Фабіаном Фесінгером.

Читайте також: На Яворівщині реставрують 200-річну дерев’яну церкву лемківського стилю

Фасадні сходи з двостороннім входом і терасою внизу були побудовані кілька століть тому. Їх перша реновація разом із балюстрадами, фігурою Богородиці та ангелами, які Її адорують, мала місце у 1901 р. Пізніше сходи та балюстраду частково відновили у 70-их роках 20 ст., і від цього часу жодних робіт з їх реставрації не проводилось.

Сьогодні сходи барокового костелу набули свого первинного вигляду, адже на їхню терасу повернулися фігури двох ангелів, які адорують Діву Марію. У жовтні 1964 р. вони були пошкоджені. Вцілілі частини фігур зберігалися у костелі, а в 2012 р. їх віддали на реставрацію. Деякі фрагменти скульптур ангелів були втрачені, тому відновити їх вдалося лише за допомогою архівних фотографій.

Читайте також: Як рятують унікальний Поморянський замок. Актуальні фото

Реставраційні роботи проводилися завдяки фінансовій підтримці національного інституту польської культурної спадщини за кордоном «POLONIKA».

Фото парафіяльного сайту Санктуарій Святого Антонія


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!