У Львові знайшли артефакти давньоруської доби. Фото

2734 0
Віднайдені львівськими археологами матеріали підтверджують наукову теорію про те, що територія нашого міста була розпланована ще за давньоруських часів.
фото: zaxid.net

фото: zaxid.net

На розі вулиць Краківської – Вірменської під час четвертої черги археологічних розкопок, які розпочались у квітні цього року, знайшли артефакти давньоруської доби.

Директор науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук стверджує, що науковці отримали ще одне підтвердження того, що територію сучасного Львова розплановували ще руські князі. «Ділянка на Краківській – Вірменській перспективна для археологів тим, що розташована в історичному центрі Львова, а також на території, яка за різними науковими теоріями, розплановувалась ще за давньоруської доби», - розповів Олег Осаульчук.

 «А Казимир, коли захопив Львів, то розбудовував його у північному напрямку. Він просто продовжував те, що заклали ще руські князі», - запевняє археолог.

Якщо перші три сезони дали археологам тільки невеличкий шматок давньоруського шару, то цьогорічні археологічні розкопки на вулицях Краківській – Вірменській дозволили натрапити на ціле подвір’я, не зруйноване пізнішими перебудовами Львова, запевняє керівник цьогорічних археологічних розкопок.

«Ми очікували, що будуть такі знахідки, бо у 2010 році на розкопках на Краківській - Вірменській нами вже було знайдено артефакти давньоруської доби. Зокрема, тоді ми розкопали шиферне прясельце, яке й дало нам підстави віднести матеріал до ХІІІ ст.», - пояснив Остап Лазурко.

За слів науковця, вінець горщика був знайдений археологами нещодавно разом  з матеріалами розвалу амфори і датується ХІІІ століттям. Профіль та характер вінця, зокрема характер переходу до опуклого горщика – це саме ті ознаки, які пояснюють науковцям період походження матеріалу.

«Історичну цінність представляє і фрагмент покришки від горщика з досить великим ґудзом і його ми також відносимо до ХІІІ ст. Фрагменти амфор, які ми знайшли тут, у Львові на розкопках нам трапляються рідко. Ці фрагменти нам пояснюють, що Львів був торговельним містом. З Причорномор'я до міста привозили товар, зокрема амфори, і тут, швидше за все, торгували ними», - каже Остап Лазурко.

Серед рухомих артефактів, нещодавно  віднайдених на парцелі будинку на вул. Краківській цінним археологи вважають і фрагмент обробленої кістки, який схожий на частину музичного інструменту.

«Кістка тварини, очевидно копитної, схожа на фрагмент музичного інструменту. Той матеріал, який з ним іде, датується XVI століттям, тому припускаємо, що кістка також датується цим століттям», - пояснює Остап Лазурко.

Окрім артефактів давньоруської доби, в цьому році археологи відкопали індивідуальні знахідки пізнішої доби: монети, фрагменти прикрас, ланцюжок та елементи оздоблення. Ці знахідки, на думку археологів, походять з часів існування будинків на вул. Краківській, тому датуються не пізніше аніж XVIII- XIX ст.

Нагадаємо, розкопки на розі вулиць Краківської – Вірменської у Львові ведуться з 2007 року. У 2010 році під час розкопок археологи виявили знахідки, що датуються давньоруським часом – кінцем ХІІ – початком ХІІІ ст. 

Нагадаємо: невдовзі на території, де віднайшли унікальні артефакти, розпочнуть будувати готельний комплекс площею понад 1000 квадратних метрів.

Джерело: ZAXID.NET


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!