У мешканки Львівщини виявили рідкісне захворювання. Що відомо

18562 0
Жінці діагностували «Ехінококову кісту печінки».
Умовне фото

Умовне фото

У березні лікарі зареєстрували випадок ехінококозу печінки у 56-річної жительки Львівщини. Зі скаргами на біль у правому підребер'ї жінку госпіталізували у хірургічне відділення. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

«Під час проведення УЗД-діагностики у правій частині печінки лікарі діагностували утвір до 5 см. Після проведеного оперативного втручання вміст кісти було скеровано в паразитологічну лабораторію Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України», – повідомили у центрі контролю та профілактики.

Після проведеного лабораторного дослідження вмісту кісти було підтверджено діагноз – «Ехінококова кіста печінки». У результаті проведеного епідеміологічного розслідування встановлено, що собака міг бути джерелом інфікування.

Що таке ехінококоз?

Ехінококоз – паразитарне захворювання, збудником якого є стрічкові черв'яки (Echinococcus). Паразит передається людині від заражених тварин, частіше переносниками ехінокока є собаки, а зараження – наслідок недотримання правил особистої гігієни. З моменту зараження і до прояви симптомів єдиною ознакою може бути кропив'янка. У внутрішніх органах в цей час починають утворюватися патологічні порожнини з рідиною всередині. Коли такі кісти досягають великих розмірів, то починають приносити дискомфорт.

Як можна заразитися?

Ехінококозом може захворіти будь-яка людина, імунітету проти цієї хвороби немає. Більший ризик захворіти мають люди, які тісно контактують з домашніми тваринами, у першу чергу з собаками. Хвора людина для людей, що її оточують, небезпеки не становить. Загальна частота ехінококозу становить від 1 до 220 випадків на 100 тисяч населення.

Прояви ехінококозу?

При локалізації кісти в печінці першими ознаками можуть бути тяжкість і біль у правому підребер’ї, збільшення розмірів живота, жовтяниця, при легеневій локалізації виникають біль у грудній клітині, кашель нерідко з кров’янистим харкотинням, лихоманка. Єдиним радикальним методом лікування ехінококозу є оперативний, під час якого з печінки або легенів видаляється паразитарна кіста, в подальшому уражені тканини відновлюються. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!