У Могилянці підтвердили отримання заповіту з Америки: яку суму отримав виш

8627 0
Тож спадкоємцями американця українського походження Григорія Степанця став не лише генерал Валерій Залужний.
ФОТО: ВІДКРИТІ ДЖЕРЕЛА

ФОТО: ВІДКРИТІ ДЖЕРЕЛА

Нещодавно стало відомо, що Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний цього місяця отримав мільйон доларів у спадок від американця українського походження і віддав їх на потреби армії.

Про те, що спадок американця українського походження Григорія Степанця отримає Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Український католицький університет у Львові, учора повідомляли журналіст Віталій Портніков та екснардеп Борислав Береза.

У пресслужбі Києво-Могилянської академії підтвердили факт дарування $2 млн.

Ми звернулися за коментарем у столичний виш.

«Станом на зараз, ми можемо підтвердити факт дарування; наразі юридична служба працює над заповітом та займається питаннями по отриманню коштів»– повідомили у пресслужбі університету.

За словами представників вишу, Києво-Могилянська академія обов'язково увічнить пам'ять Григорія Степанця, наразі у виші вже займаються цим питанням. Також в академії повідомили, що планують запросити родину Григорія Степанця в університет.

З благодійником в університетах не знайомі, а сама пожертва стала приємною несподіванкою.

Зазначимо, що окрім Залужного та двох ВНЗ, Степанець залишив спадок музичному колективу стародавньої музики з Києва та $1 млн армії оборони Ізраїлю.

Нагадаємо, Григорій Степанець народився 1938 року у Вінниці. Мав ступінь магістра з математики, ступінь магістра з хімії та ступінь кандидата наук з фізичної хімії. Невдовзі зазнавав переслідувань КДБ через підтримку дисидентів.

У 1989 році він приїхав до Сполучених Штатів і почав працювати в Microsoft розробником програмного забезпечення (Редмонд, штат Вашингтон). Разом з іншим розробником програмного забезпечення вони винайшли патент, переданий Microsoft на декодування кодів даних змінної довжини.

Помер Григорій Степанець 24 жовтня 2022 року. Лише після цього стало відомо, що усі свої кошти він пожертвував.

Детальніше про Григорія Степанця читайте у нашому минулому матеріалі.

Ігор Ющенко

 
 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!