У МОЗ розповіли, як безкоштовно отримати ліки при обструктивних хворобах легень

1393 0
Вони є найчастішою причиною інвалідизації і летальності серед усіх захворювань респіраторної системи.
Фото: Petropavlivka.city

Фото: Petropavlivka.city

Програму «Доступні ліки» розширено препаратами проти хронічних обструктивних (захворювання, основним механізмом якого є хронічне обмеження повітряного потоку у дихальних шляхах. – ред.) захворювань легень, про це пише Міністерство охорони здоров’я України.

У МОЗ зазначають, такі захворювання є найчастішою причиною інвалідизації і летальності серед усіх захворювань респіраторної системи. У хворих спостерігається ускладнене дихання, важка задишка, хронічний кашель. Однією з найчастіших причин хронічних захворювань легень є куріння.

Читайте також: У пологовому Львова жінка народила 16-ту дитину. Фотофакт

Щоб отримати безоплатні ліки у разі хронічних захворювань легень необхідно:

  • Звернутися до свого сімейного лікаря. При цьому, якщо зв’язок з лікарем втрачений або ви змінили місце проживання – можна піти до сімейного лікаря чи терапевта у найближчому медичному закладі, який має договір з НСЗУ (для внутрішньо переміщених осіб декларація не обов’язкова). Пам’ятайте: для внутрішніх переселенців наявність декларації з сімейним лікарем не є обов’язковою;
  • Отримати у лікаря рецепт на «доступні ліки». У МОЗ звертають увагу, що на час воєнного стану лікар може виписати як електронний рецепт, так і паперовий. Зокрема, паперовий лікар випише, якщо в медзакладі немає світла або доступу до Електронної системи охорони здоров’я;
  • Звернутися з рецептом до будь-якої аптеки, яка відпускає препарати за програмою «Доступні ліки» за договором з НСЗУ, та отримати їх.

 

Нагадаємо, що Уряд повернув оплату медичним закладам, які уклали договори з Національною службою здоров’я України, за фактично надані послуги та пролікованих пацієнтів. Так, обов’язковим є подання звітів про медичні послуги та застосовується оплата на основі цих звітів, сформованих в електронній системі охорони здоров’я. Виняток становлять лише ті медичні заклади, які станом на перший день звітного періоду розташовані в зоні бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації. 

Ольга Коваль

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!