У музеї Івана Франка у Львові рятують 118-річну грушу. Фото

2717 0
Ця груша – єдине дерево з Франкового саду, віком у 118 років, що дожило до наших днів.
Фото: Дім Франка

Фото: Дім Франка

У Домі Франка лікують 118-річну грушу. Про це повідомили на сторінці Дому у Фейсбук.

Читайте також: Як працює Дім Франка у Львові. Відео

Ця груша – єдине дерево з Франкового саду, віком у 118 років, що дожило до наших днів. Наразі з дерева забирають попередню «пломбу». На повноцінне лікування груші необхідно 70 тисяч гривень. Для збору коштів музей організовує благочинні акції.

Директор музею Богдан Тихолоз розповів Tvoemisto.tv, що на основі незалежного аналізу стану дерева від двох арбористів – з України та Мічигану – музей почав процес глибокого лікування груші.

«Це велика терапевтична процедура. Перший етап – очистка, після цього потрібно заповнити порожнини сучасними матеріалами, які будуть її лікувати, а вже тільки потім запломбувати заново. Також має бути обрізка, щоби зменшити навантаження на крони і стовбур. Так само треба демонтувати старі розтяжки й обручі та зробити нові. Разом з цим потрібно вилікувати хвороби, характерні для плодових дерев, як наприклад ураження шкідниками», – каже Богдан Тихолоз.

На першому етапі арборист Володимир Ветроградський видалив стару  «пломбу» – цемент, сміття, глину.

«Ми не сподівалися побачити всередині дерева справжню вимуровану кладку з цегли польського і раннього радянського періодів, гніздо, вимощене кількома поколіннями птахів і "законсервоване" під шарами глини і трухлявої деревини, кілька колоній мурах, сліди життєдіяльності жуків, які мешкають у стовбурі. Словом, дерево понад пів віку боролося за своє життя усупереч усьому тому, що було всередині», – кажуть у Домі Франка.

Для збору потрібної суми команда музею влаштувала мистецький пленер «Портрет груші: Франкове дерево під пензлем львівських художників», а вже наприкінці вересня на початку жовтня відбудеться аукціон, де можна буде придбати картину. Богдан Тихолоз додає, що музей співпрацює з театральними студіями, які будуть розігрувати п’єсу про Франкову грушу. Також планується і низка медійних заходів.

Катерина Бортняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!