У музеї університету Франка відреставрували рідкісного 100-літнього носорога

1743 0
Носороги зараз перебувають під охороною.
Фото: Пресцентр ЛНУ імені Івана Франка

Фото: Пресцентр ЛНУ імені Івана Франка

У Зоологічному музеї Львівського національного університету Івана Франка презентували відреставроване погруддя рідкісного чорного носорога. Цьому експонату вже понад 100 років. Довгий час він перебував на експозиції одного із залів музею, але потребував значної реставрації, повідомили у пресцентрі університету.

Читайте також: У Львові відкрили перший музей історії міста. Фото, відео

«Ця тварина є надзвичайно рідкісною і в наш час перебуває під охороною. А один із його підвидів – Західноафриканський чорний носоріг – з 2011 року вважається повністю вимерлим. На майбутнє ми також плануємо відреставрувати опудало африканського (чорного) буйвола. Проте наразі першочерговим для нас є робота з іншими оновленнями експозиції музею», – зазначив Завідувач Зоологічного музею Ігор Шидловський.

Реставрацію погруддя носорога упродовж місяця виконували працівники Державного природознавчого музею НАН України – скульпторка Марина Гороховська та  таксидермісти Віктор Шельвінський і Павло Кручок.

Читайте також: Морський ангел і морська корова у Львові: фотоекскурсія до зоомузею

Довідка

Зоологічний музей ЛНУ ім. Івана Франка заснований ще 1784 року, вважається одним із найстаріших університетських музеїв України. Загалом у наукових фондах є понад 180 тисяч експонатів, з них на експозиції – 10 тисяч. Сам музей складається з п’яти залів: традиційно хронологія огляду експонатів тісно переплітається із складністю будови тіла тварин.

Спершу екскурсоводи знайомлять відвідувачів із безхребетними організмами. Це, здебільшого, жителі морських глибин: гідри, медузи, коралові поліпи та губки, велике розмаїття молюсків. А далі – відкривається світ членистоногих, риб та плазунів. 

У третьому залі зберігаються лише скелети тварин. До кінця цього року тут планують встановити спеціальні термінал і монітор, на яких можна буде побачити, як один із скелетів на екрані обростає тканинами, м’язами, шкірою і хутром чи пір’ям. Планують такі віртуальні експерименти із 15-ма експонатами, серед яких і морська корова. Тварина давно вимерла і зараз існує дуже мало її реконструйованих зображень. 

Найбільший виставковий зал Зоологічного музею присвячений птахам: тут зібрано понад 1600 представників фауни: від нелітаючих пінгвінів, страусів та ківі до екзотичних фламінго, тупиків та райських птахів.

В останньому залі на відвідувачів чекають ссавці. Тут і кажани, які насправді, здебільшого, харчуються фруктами, і опудала зайців, ховрахів, білок та інших гризунів. Тут «розляглися» тюлені, а також представлені представники різних континентів: кенгуру, ведмідь, лев, жираф, маленьке слоненя. У цьому ж залі тепер красується і відреставроване погруддя чорного носорога.

Детальніше про унікальний зоомузей можна прочитати у нашому матеріалі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!