Київ

У митрополита УПЦ МП Павла провели обшуки, СБУ вручила підозру. Оновлено

2033 0
Служби безпеки України вручили підозру наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ МП.
Павло (Лебідь)

Павло (Лебідь)

Намісник Лаври митрополит Павло (Лебідь) заявив, що Служба безпеки України 1 квітня проводить в його домі обшуки й вручила підозру. Про це йдеться у відеозверненні Павла Лебідя. Українська православна церква московського патріархату повідомила, що на 12:00 намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Павла викликали на допит.

Після обшуків, Служба безпеки підтвердила, що зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебедя) до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії рф проти України.

Ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії росії. 

В СБУ підтвердили, що повідомили Павлу про підозру за ч. 1 ст. 161 та ч. 1 ст. 436-2 ККУ. Наразі за місцями проживання та тимчасового перебування фігуранта проводяться слідчі дії.

Нагадаємо, 30 березня віряни УПЦ МП не пустили до приміщень Києво-Печерської лаври комісію Міністерства культури та інформаційної політики, а священнослужителі проводили богослужіння. Мінкульт у відповідь подав заяву до поліції через перешкоджання роботі комісії. Окрім того, 30 березня уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження 2013 року, яким УПЦ МП і передали будівлі та споруди Лаври в безоплатне користування. Так, міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що управління майном Лаври перейшло до держави.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!