У НСЗУ хочуть створити окремий безкоштовний пакет послуг для вагітних

1912 0
Пологи з черговою акушерською бригадою є для пацієнтки безоплатними.
Фото: ogpnews.com

Фото: ogpnews.com

Національна служба здоров'я пропонує виділити в окремий пакет послуги з ведення вагітності в амбулаторних умовах у 2021 році. Про це повідомляють на сайті НСЗУ.

Відповідно до пакету послуг, пацієнтки матимуть можливість безоплатно отримати:

  • динамічне спостереження вагітності, включаючи контроль за станом здоров’я вагітної (обстеження, консультації, диспансерний нагляд тощо);
  • лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами та проведення комплексу профілактичних заходів, спрямованих запобігати ускладненням вагітності та післяпологового періоду;
  • психопрофілактична підготовка вагітної до пологів.

 

Окрім цього, у НСЗУ планують платити за підвищеним коефіцієнтом закладам, які можуть забезпечити надання комплексних послуг - мають договір як на надання медичної допомоги при пологах, так і медичної допомоги новонародженим.

Читайте також: Платні пологи. Як зробити цю послугу якісною і справедливою

Додамо, що за даними НСЗУ, за 5 місяців дії Програми медичних гарантій 397 лікарень, які надають медичну допомогу при пологах, отримали 962 мільйони гривень. І 110 440  пацієнток отримали безоплатно допомогу при пологах.

Йдеться про:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;
  • медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині; зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію, стабілізацію стану дитини після народження;
  • вакцинацію новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку та харчування під час перебування у стаціонарі.

 

Як зазначають у Національній службі, пологи з черговою акушерською бригадою є для пацієнтки безоплатними. Якщо ж вона хоче народжувати у конкретного лікаря, то лише в такому випадку в закладі може бути встановлена додаткова офіційна оплата, яку пацієнтка має внести до каси. Водночас, аби отримати допомогу при пологах, потрібно приїхати до обраного акушерського стаціонару, або викликати «швидку», яка її туди доставить.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!