У поліклініці на вулиці Руській знайшли розписи початку XX століття. Фото

4200 0
На реставрацію всіє сходової клітки необхідно кілька мільйонів гривень.
Фото: Андрій Костюк

Фото: Андрій Костюк

У 1-й міській комунальній поліклініці на Руській, 20 у Львові знайшли автентичні розписи часів зведення будинку, які датують початком XX столітя. Про це під час брифінгу повідомила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

«На другому поверсі поліклініки було два стенди з годинами прийому лікарів. Вони закривали фактично всю стіну. До управління звернулася директорка поліклініки, аби замінити стенди на нові. Ми спершу вирішили дослідити стіну, а стенди вписати в уже відреставровану. Поліклініка погодилася оплатити реставрторів, які почали її досліджувати», – розповіла у коментарі Tvoemisto.tv Лілія Онищенко.

За її словами, поки що місто має кошти тільки на дослідження. Наступного року виділятимуть гроші на безпосередні реставраційні роботи. Поки що частково допомагають підрядники.

«До реставрації цієї пам’ятки архітектури ми підходимо дуже обережно. У 2010 році замінили черепицю, згодом завдяки фінансуванню німецького уряду відреставрували металеві частини зовнішнього обрамлення, а зараз коштами міста замінюємо вікна. На якісну реставрацію всіє сходової клітки необхідно кілька мільйонів», – додає Лілія Онищенко.

За словами реставраторки Галини Брусіловської, поки що реставратори працюють зі стіною, згодом мають перейти до стелі, де орнамент займає усю площу.

«Будинок належить до стилю гуцульської сецесії, яка була поширена тільки на Східній Галичині. На фасадах та в інтер’єрі є ліпнина та розписи в цьому стилі. Загалом таких будинків у Львові близько п’яти. Усі побудувала архітектурна фабрика Івана Левинського», – каже реставраторка.

У процесі реставрації відкрили фрески і ліпнину. За словами реставраторів, це було зробити складно, адже стіни у радянські роки замалювали олійною фарбою у 12 шарів та вапном у 7 шарів.

Крім цього, на стінах знайшли написи кирилицею та старослов’янською мовою, проте поки що їх не можна прочитати.

«Написи дуже погано збереглись, адже їх понищили спеціально – там є сліди, що їх хтось здирав. Стіна збережена в поганому стані, тут є гіпсові вставки, які потрібно вибирати, доповнювати втрати, тоді будемо підбирати схожий до оригіналу колір, замальовувати всі ці втрати, і стіну можна буде привести до автентичного вигляду. Думаю, стіну закінчимо до нового року», – розповіла Галина Брусіловська.

Лілія Онищенко додає, що підрядники ще мають оцінити роботи для всієї реставрації сходової клітки, колон та огорожі, після чого ці кошти можна буде запланувати у бюджеті на наступний рік.

Довідка

Будівлю на вулиці Руській, 20 збудували у 1905-1906 роках за проектом архітекторів Івана Левинського та Тадеуша Обмінського. Спершу будинок спорудили для страхового товариства «Дністер», а у 1950-х роках тут облаштували гуртожиток для партійної школи при обкомі КПУ, їдальню і спортзал облради, лазню та майстерню взуття. Нині будівлю занесли до реєстру пам’яток архітектури.

Андрій Костюк, Вікторія Ейсмунт,

Фото Андрія Костюка


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!