У приміщенні синагоги у Львові знайшли ритуальну лазню

4956 0
Збудували її у 1950-х роках, після Другої світової війни.
Фото: Euromaidan Press

Фото: Euromaidan Press

У Львові в прибудові синагоги «Янкель Янцер Шуль», що на площі Святого Теодора, під час ремонту знайшли ритуальну лазню. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив представник організації «Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є» Олександр Назар.

«Лазню знайшли цього літа у підлозі синагоги, коли робили ремонт, вона йде приблизно 3,5 – 4 метри вниз. Цю лазню збудували орієнтовно у 1950-х роках, вже після Другої світової війни», – каже він. 

Читайте також: У дендропарку Ботанічного саду лісотехнічного університету знайшли єврейські надгробки 

Він пояснює, що наприкінці 1940-х років закрили основну лазню, яка була на вулиці Арсенальній і тоді Радянський союз зробив там звичайну баню. Потім прихожани синагоги звернулися до міста з проханням зробити свою лазню, яку збудували і здали в експлуатацію у 1950-х роках. 

У 1962 році синагогу закрили і лише влітку 2021 року цю лазню знайшли. Олександр каже, що приблизно знали, де саме вона розташована, але не розуміли її масштабів. 

Зазначимо, що у прибудові синагоги, де й знайшли лазню, вдалося зробити ремонт. Приміщення руйнувалося. 

Читайте також: Зберегти синагогу 

Нагадаємо, що синагога «на Вугільній», як її часто називають, – є однією з небагатьох уцілілих пам’яток, через яку можна розповісти єврейську історію Львова. Tvoemisto.tv розповідало про синагогу на Вугільній, 3, де активісти єврейської громади намагаються врятувати останні історичні надбання. Синагогу збудували ще у 1844 році, назвали її «Янкель Янцер Шуль». Саме тут хасиди нової течії хідушим відкрили релігійну школу для хлопчиків Талмуд-Тору. Вона пережила листопадовий погром 1918 року й навіть німецьку окупацію – у 1941-1944 роках приміщення використовували як склад. Більше про це – у матеріалі

Софія Шавранська

Фото: Суспільне


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!