Стало відомо, коли у приміських та міжміських маршрутках Львівщини запрацює е-квиток

3743 0
Впровадити автоматизовану систему оплати за проїзд планують у наступному році.
Фото: Facebook-сторінка "Київпастранс"

Фото: Facebook-сторінка "Київпастранс"

На Львівщині впровадять автоматизовану систему оплати проїзду на маршрутах приміського та міжміського сполучення. Відповідне розпорядження голови Львівської ОДА Максима Козицького від 28 грудня 2021 року опубліковано на сайті облдержадміністрації.

Згідно з документом, наразі мають затвердити порядок функціонування та вимоги до роботи системи е-квитка в усіх автобусних маршрутах приміського та міжміського сполучення на території Львівської області.

Читайте також: Перехоплювальні паркінги, е-квиток і безпечні дороги. Що робитиме Львів для покращення мобільності

«Впровадити автоматизовану систему обліку оплати проїзду у приміських і міжміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше територіальних громад та не виходять за межі Львівської області незалежно від форми власності», – йдеться у тексті розпорядження.

Крім того, робоча група упродовж кількох тижнів повинна визначити умови щодо проведення конкурсу з відбору інвестора (оператора) для впровадження автоматизованої системи проїзду громадським транспортом. 29 грудня відбулася робоча нарада, на якій обговорили питання впровадження електронного квитка. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv заступник голови ЛОДА Юрій Бучко, у січні планують оголосити конкурс на відбір інвестора.

«Ми розробили 100-бальну оцінку пропозицій. Вона включає, наприклад, термін введення в експлуатацію об’єкта, термін введення в дію договору та інші важливі чинники, залежно від яких комісія визначить оцінку для кожної пропозиції. У такий спосіб оберуть переможця. Після того будемо встановлювати обладнання в автобусах. Наразі в нас курсує близько 1050 автобусів щодня, відповідно, потрібно встановити валідатори в кожному з них», – пояснює він.

Читайте також: Стало відомо, скільки у Львові може коштувати електронний квиток

Упродовж одного дня бригада може встановити обладнання в один-два автобуси. Загалом процедура займе кілька місяців. Щодо запуску системи в експлуатацію у ЛОДА поки не можуть назвати конкретних термінів, однак запевняють, що система точно запрацює. Імовірно, ще у 2022 році. Чим коротшим буде запропонований інвестором термін реалізації автоматизованої системи у приміських та міжміських автобусах, тим більшою буде кількість балів.

«В кожному автобусі буде встановлено обладнання на вході та виході. Пасажир може зайти та оплатити за проїзд телефоном, банківською карткою чи іншим пристроєм. Картками будуть користуватися тільки пільговові категорії населення», – додає Юрій Бучко.

Впровадження автоматизованої системи оплати за проїзд у приміському та міжміському транспорті реалізують на кошти інвестора. Попередня загальна вартість становить 1,5-2 млн євро.

Нагадаємо, на впровадження е-квитка для пільговиків у громадському транспорті на Львівщині ще у 2020 році виділили 7 млн грн. Однак система так і не запрацювала. Картка електронного квитка буде водночас і єдиним платіжним засобом, і соціальною карткою, в якій облікують всі пільги, оскільки одна людина може одразу мати кілька пільг.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!