У росії впав військовий літак Іл-76. Що відомо зараз

860 0
Зараз в Україні «збирають та аналізують всю необхідну інформацію».
Іл-76 РФ

Іл-76 РФ

У середу, 24 січня, у Корочанському районі Бєлгородської області рф розбився військово-транспортний літак Іл-76.

У Міноборони росії повідомили, що Іл-76 нібито збили ЗСУ із ЗРК з району населеного пункту Липці Харківської області. Крім того, росіяни заявили, що на борту літака нібито перебували 65 українських військовополонених, яких перевозили до Бєлгородської області для обміну, а також шість членів екіпажу та троє супроводжуючих. Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що всі, хто перебував на борту, загинули. Водночас він не уточнив, скільки людей було на борту та ким вони були. 

До місця падіння Іл-76 у Білгородській області вилетіла комісія ВКС для встановлення причин катастрофи.

Згодом у Міноборони України заявили, що наразі не можуть підтвердити причетність до падіння Іл-76, а також інформацію про те, що на його борту були українські військовополонені. 

Пізніше у ГУР підтвердили, що сьогодні мав відбутись обмін полоненими з росією. Представник ГУР Андрій Юсов заявив, що «що запланований на сьогодні обмін наразі не відбувається».

Український омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на катастрофу Іл-76. Він запевнив, що вивчає деталі ситуації, та закликав не вестися на провокації.

«Ворог підступний. І всі ми знаємо, які жахливі методи рф може використовувати, аби дестабілізувати українське суспільство», — написав він.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (КШППВ) повідомив, що разом з іншими профільними структурами «збирають та аналізують всю необхідну інформацію».

«Наголошуємо, що ворог активно здійснює інформаційні спецоперації, спрямовані проти України, які мають на меті дестабілізацію українського суспільства. Просимо відповідально ставитися до поширення чутливої інформації та користуватися лише офіційними джерелами», – йдеться в повідомленні.

Експерт Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланге заявив, що літак Іл-76 могла збити російська ППО. Він додав, що на цьому напрямку російська сторона постійно використовує системи С-300.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що «потрібен час, щоб уточнити всі деталі» щодо падіння літака Іл-76 на території Бєлгородської області у рф.

Що відомо про літак Іл-76

Призначення Іл-76 – десантування повітряних десантів, перевезення військ, бойової техніки (зокрема, середніх танків) з розрахунками та озброєнням, доставка військам термінових вантажів, а також транспортування поранених та хворих.

Іл-76 може перевозити 167 військових із особистою зброєю або забезпечити висадження 126 бійців десантної групи. У двопалубному варіанті Іл-76 може транспортувати 245 людей.

На літаках Іл-76 можливе розміщення гарматного озброєння: спарена кормова гарматна установка ГШ-23л калібру 2х23 мм. Кількість точок підвіски – чотири. Внутрішнє бомбове завантаження літака – до 10 авіабомб ФАБ-500 кг.

Росіяни використовують Іл-76 для швидкого перекидання своїх військ із місця постійної дислокації до зони бойових дій. У перші дні повномасштабної війни українські військові збили два Іл-76 із десантом – у районі Василькова та Білої Церкви Київської області.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!