У селі на Львівщині запровадили карантин. Що відомо

1615 0
Йдеться про карантин у селі та п’ятикілометровій зоні навколо нього.
Фото умовне

Фото умовне

У селі Сторона, що у Східницькій громаді, та п’ятикілометровій зоні навколо запровадили карантинні обмеження через сказ. Про це повідомила Львівська ОВА. 

«9 лютого Львівська регіональна державна лабораторія провела дослідження та підтвердила наявність вірусу сказу у собаки. Встановили, що собака віком 18-ти років, покусала людей і після цього загинула», – йдеться у повідомленні. 

Наразі у селі проводиться вакцинація усіх котів та собак, а карантинні обмеження триватимуть до 9 квітня 2024 року включно, якщо не зафіксують нові випадки захворювання.

Довідка:

Сказ  це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

  • укус;

  • подряпину та мікроушкодження шкіри;

  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки – з-поміж свійської фауни, а в дикій природі  лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Як раніше зазначала у коментарі Tvoemisto.tv епідеміологиня Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Ірина Фесенко, на Львівщині є вакцина від сказу «антирабічний імуноглобулін». У випадку укусу, ослинення, подряпин від тварини, що заражена сказом, необхідно негайно звернутися по медичну допомогу в найближчий медичний заклад. 

«Потрібно одразу звертатися в найближчу лікувальну установу, травмпункт, амбулаторію. Лікарі оглянуть і визначать чи призначати лікування. У Львові, здебільшого, мешканці звертаються у 8-му лікарню до рабіологів. Вакцинуватися потрібно до 24 годин. Не можна чекати наступного ранку чи дня», – підкреслила вона.

Нагадаємо, що у Сокалі, що на Львівщині, через сказ у домашнього кота запровадили карантинні обмеження.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!