У Шевченківському гаю – новий гуцульський експонат

1857 0
Вже у неділю, 16 листопада, львів’яни зможуть на власні очі побачити новий експонат Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай». Урочисте відкриття об’єкту, що розташований у секторі «Гуцульщина», розпочнеться о 13:00.
Фото: travel.lviv.ua

Фото: travel.lviv.ua

Новий експонат – це хата з села Рівня Верховинського району Івано-Франківської області, що була побудована у 60-х роках ХІХ століття. У Львові вона опинилася в 2013 році в рамках норвезького проекту «Ревіталізація та збереження колекції Музею народної архітектури та побуту». Попередній власник експонату - Максимілюк Василь, котрому хата дісталася у спадок, інформує прес-служба Львівської міськради.

Свого часу споруда була півґраждою, і в кінці ХХ століття частково була розібрана. Хата збудована з смерекового кругляка, утепленого між вінцями зрубу мохом. У житловій частині залишилися автентичні піч, двері, дверні замки та інші архітектурні елементи. У міжвоєнний період вікна замінили, але за слідами в зрубі працівники Музею відновили тип автентичних вікон.  Особливість експонату – виносний ґанок, де дах опирається на стовпи галереї. Заслуговує на увагу й засіка для зберігання зерна на горищі. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!