У Шевченківському гаю вперше музеєфікують хату з Полісся початку ХХ століття

2027 0
Перевезений експонат у львівському скансені встановлять вже навесні наступного року.
Фото: Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького

Фото: Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького

У Музеї народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові вперше за останні сім років музеєфікують великий експонат. До скансену перевезуть хату 1920-х років з Полісся, яка також стане започаткуванням етнозони у музеї. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів заступник директора музею Сергій Ципишев, який разом з колегами власне досліджують експонат на Рівненщині.

«Цей об’єкт є типовим житлом поліщука на початку ХХ століття.  Хата стоїть пусткою з 2007 року. Звичайно, є певні ушкодження, є речі, які нам ні зберегти, ні перевезти не вдасться, будуть певні втрати. Але об’єкт вважається автентичним, якщо збережено більше 51% від його об’єму. Наразі укладаємо договір, маркуємо, розчищаємо територію навколо», – каже він.

Останню масштабну музеєфікацію до Шевченківського гаю була провели у 2014 році – тоді сюди перевезли давню дзвіницю із села Хоросно поблизу Львова. Відтоді великих архітектурних об’єктів не встановлювали. 

Перший експонат поліського побуту перевезуть зі села Соломир неподалік смт Зарічне Рівненської області.

«Трапилася нагода домузеєфікації об’єкту поліського народного будівництва. Це також започаткування етнозони Полісся в нашому музеї. Адже цей регіон є своєрідним етнографічним заповідником в Україні. На сьогодні маємо зони Бойківщини, Гуцульщини, Покуття, Буковини, Закарпаття, Лемкіщини. Генпланом були передбачені ще й Волинь і Полісся. Вирішили, що треба укомплектувати ці зони, які не були забудовані у свій час», – додає Сергій Ципишев.

За його словами, будь-який дерев’яний об’єкт при перевезенні нагадує конструктор – його розбирають на деталі, маркують, складають загальну схему, розкладають окремо по брусах, а потім знову складають як єдине ціле. Загалом є багато об’єктів, які можна перевезти та музеєфікувати, проте це потребує часу, а також чималої кількості людей та чималих коштів.

Цього року науковці музею планують ще один виїзд на місце розташування хати на Поліссі вже разом з бригадою майстрів-реставраторів, аби демонтувати об’єкт. У Шевченківському гаю становити експонат планують вже навесні.

Юлія Осим

Фото Музею народної архітектури та побуту у Львові ім. Климентія Шептицького



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!