Чому на Львівщині обвалився міст через Західний Буг, про який мешканці повідомляли напередодні

4689 0
На Львівщині є дев’ять аварійних мостів.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

Напередодні обвалу моста через річку Західний Буг на дорозі Львів – Луцьк мешканці повідомляли владу про можливу катастрофу на ділянці. У Службі автомобільних доріг Львівської області знали про стан споруди і запевняють, що прийняли відповідні заходи, зокрема встановили знаки про обмеження тонажності транспорту. Про це сьогодні, 6 травня, на брифінгу повідомив керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області Олег Береза.

Дослідили те, що міст витримає машини певної тонажності. Тож біля нього встановили знаки, яких не дотримувалися водії машин. Через це, за його словами, і сталася катастрофа.

Читайте також: На трасі Львів – Радехів – Луцьк провалився міст. Фото

«Ми зреагували – поставили обмеження для великогабаратних та вантажних машин. Ще раніше експерт з «Львівської політехніки» Максим Коваль проводив дослідження разом з «Укравтодором» щодо цієї споруди. Ми два місяці тому теж провели перевірку цього мосту. Його дійсно визнали аварійним, але був проїзним для легкового транспорту. Якщо б водії дотримувалися обмежень, по ньому не їздили б фури та перевантажені автомобілі – цього б не сталося», – каже він.

За його словами, цей міст за своїми характеристиками вже давно не відповідав тим навантаженням, які там були. До того ж його жодного разу капітально не ремонтували за весь час існування, а це майже 70 років.

Минулого року міст уже включили до Програми відновлення, у листопаді провели тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації. Переможцем тендеру стала міжнародна компанія ТОВ СІНК ПЛЮС МІКК. Орієнтовна вартість робіт з реконструкції споруди становила 74 млн грн.

Як розповів Олег Береза, до середини травня вже буде готовий проєкт реконструкції та розпочнуться роботи з будівництва нової споруди. Закінчити будівництво планують до кінця року.

«Зараз на місці події вже працює техніка, ми ліквідовуємо сам обвал. Але паралельно опрацьовуємо варіант спорудження тимчасового моста та тимчасового пішого переходу для мешканців цієї місцевості. А також, щоб відкрити шлях для швидкої допомоги, спецтехніки, доставки продуктів та інших служб», – додав він.

Читайте також: Експрес Львів – Чернівці продовжили до Луцька

За словами чиновника, на Львівщині ще є дев’ять аварійних мостів, які планують обстежити найближчим часом. Якщо буде потреба – деякі з них закриють для руху транспорту. Але, на думку Олега Берези, вони навряд чи є непридатними для експлуатації.

Загалом цього року планують провести ремонт на близько 50 мостових переходах та шляхопроводах та розпочати  реконструкцію аварійного моста, що розташований біля ТЦ «Епіцентр».

Служба автомобільних доріг вже подала заяву у поліцію щодо затвердження схем об’їздів.  Ще раніше повідомляли, що за результатами виїзної наради у с. Гайок, де обвалився міст, визначено такі схеми об’їзду:

  • Для великогабаритного транспорту напрямки: Радехів – Червоноград – Великі Мости – Гайок, а також Радехів – Лопатин – Буськ – Львів
  • Для легкових автомобілів, «швидких», маршрутних транспортних засобів напрямок: Долина – Сілець – Старий Добротвір – Гайок

Нагадаємо, 3 травня, о 19:35, у селі Гайок Кам'янка-Бузького району на Львівщині провалився міст через річку Західний Буг. Йдеться про трасу Львів – Радехів – Луцьк. Через обвал споруди заблокована траса на дорозі Львів – Луцьк. Щоб розвантажити автошляхи та зменшити затори, які утворилися через обвал автомобільного мосту, Львівська залізниця запустила експрес-потяг Львів – Чернівці до Луцька.

Обласна комісія ТЕБ і НС класифікувала обвал моста на автомобільній дорозі Львів – Луцьк як надзвичайну ситуацію об’єктового рівня.

Анна Чистякова

Фото: ДСНС, Служба автомобільних доріг у Львівській області


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!