У Стамбулі підписали угоду для експорту зерна з України

1083 0
Україна не укладала жодних угод з росією.
Фото: delo.ua

Фото: delo.ua

У Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна. Документ, який має назву «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», Україна підписала з Туреччиною та ООН, при цьому жодних угод не укладала з росією. Про це повідомляє УП.

Підписана ініціатива має бути затверджена Кабміном та оприлюднена у повному обсязі. Такий же документ представники Туреччини та ООН підписали також з рф. Зазначається, що з української сторони документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков, з російської – міністр оборони Сєргєй Шойгу.

Читайте також: На кордоні з Угорщиною збільшать пропускну можливість для вивозу зерна

Згідно з угодою, контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» та «Южний» повністю залишається за Україною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

Крім того, документ не передбачає послаблення санкцій по відношенню до росії. А також будь-якого транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Зазначається, що в Стамбулі під егідою ООН буде створений Спільний координаційний центр, до якого увійдуть представники України, росії, Туреччини та ООН. Він здійснюватиме загальний нагляд за дотриманням ініціативи.

Також центр створить інспекційні групи. Відтак, усі торговельні судна, які беруть участь в ініціативі, підлягатимуть перевірці, яку інспекційні групи проводитимуть у гаванях, визначених Туреччиною,  на вході/виході до/з Турецької протоки.

Крім того, зауважується, що вся діяльність в українських територіальних водах здійснюватиметься під владою та відповідальністю України. Жодні військові кораблі, літаки, безпілотні літальні апарати (БПЛА) не можуть наближатися до морського гуманітарного коридору ближче, ніж на відстань, узгоджену СКЦ.

Читайте також: Мільйони тонн зерна заблоковані у портах України. ООН попереджає про продовольчу кризу

Договір про експорт українського зерна діятиме 120 днів із дати підписання і буде автоматично продовжений, якщо ні одна із сторін не повідомить, що хоче його припинити.

Нагадаємо, що майже чотири з половиною мільйона тонн зерна заблоковані у портах України. Його неможливо експортувати через закриті морські шляхи на тлі російського військового вторгнення. Орієнтовна загальна вартість викрадених росією зернових та олійних культур в Україні перевищує 600 млн доларів США. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!