У травні у Львові «зацвіте» Урбан Сад. Чим дивуватимуть організатори?

4448 0
Вже у травні у Львові розпочне діяти Урбан Сад, який стане першим подібним екологічним осередком в Україні. Зараз ж організатори завершують останні приготування. Одна з них – Надія Тищенко – розповіла Tvoemisto.tv, де розміщуватиметься Урбан Сад, чим особливим він буде дивувати львів’ян та як мешканці міста можуть долучитися до його функціонування.
Фото: issuu.com/Tatyana Chuchko

Фото: issuu.com/Tatyana Chuchko

УрбанСад – це інноваційна платформа, соціальний майданчик, на якому можна було б проводити різні заходи.

Розміщення

Це буде постійна локація, яка буде розташована в Парку культури на території біля оглядового колеса і буде складатися з різних частин. Діятиме вона, поки на вулиці буде тепло. На час холодів вона закриватиметься до наступних теплих днів.

Купольна альтанка

Однією з головних особливостей Урбан Саду стане велика альтанка, яка буде освітнім центром, соціальним простором для презентації різних проектів, майстер-класів з кулінарії чи урбан-садівництва, вокршопів, зелений лекторій, кіонопоказів. Вона буде повністю зроблена з натуральних матеріалів. Зараз триває її будівництво. Всередині будуть меблі-конструктори з палет, лаунж-зона. Всередині зможуть розміщуватися до 50 людей.

Соціальний город

На соціальному городі у людей також буде можливість долучатися і бронювати за собою певні грядки чи ящики, «іменні грядки», за яким вони зможуть доглядати.

Сенсорний сад

Це альтернативний дитячий майданчик, який буде складатися з різних культур, рослин, матеріалів, які мають різні запахи, текстури. Це така собі садова терапія, яка дуже поширена в Європі.

Що ще?

Взагалі на цій ділянці будуть відбуватися різнопланові заходи для різної категорії людей. Наразі ми хочемо щоб вона була постійно відкритою, а по вихідним там відбувалась активна діяльність. Поки ми домовилися з Вальдорфським садочком, вони будуть проводити різні майстер-класи для дітей. Це буде терапія природою.

Тут також буде вегетаріанське кафе, яке буде проводити різні кулінарні воркшопи та кінопокази. Клуб органічного землеробства буде проводити майстер-класи з урбан-садівництва, де буде показувати як вирощувати рослини на грядках на балконі, підвіконнику.

Також заплановано будівництво теплиці, буде вулична пічка.

Залученість львів’ян

Львів’яни можуть долучитися до будівництва купольної альтанки. Основні роботи будуть вести професійні будівельники. Але будуть етапи, де кожен зможе допомогти організаторам. Так було, коли висаджували живопліт. На заклик про допомогу відкликнулося багато мешканців міста, і робота, яку було заплановано закінчити за декілька днів, була зроблена за один день.

Щодо соціального городу, то львів’яни можуть забронювати за собою «іменні» грядки чи ділянки і вирощувати там різні рослини, доглядати за ними.

Коли запрацює?

Відкриття Урбан Саду заплановано на 15 травня. Тоді в Парку культури відбуватиметься тематичний Львів Еко Фест.

Після відкриття організатори планують запустити збір коштів на діяльність Урбан Саду на Спільнокошті для його постійної діяльності.

Спілкувався Ігор Саджениця
Ілюстрації: Тетяна Чучко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!