У центрі Львова відкрили інтерактивну різдвяну шопку

1861 0
У шопку можна зайти, сісти на сіно біля Ісусика та сфотографуватися.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Цього тижня на площі Ринок, перед входом у львівську Ратушу, відкрили авторську інтерактивну різдвяну шопку. Вона складається з 11 елементів, виготовлених та вирізьблених з тополі, сосни та смереки. Про це Тvoemisto.tv розповів скульптор та автор самої шопки Антон Лубій.

Читайте також: Головну ялинку Львова одягнули у півторакілометрову світлову ілюмінацію. Фото. Оновлено

За його словами, цього року у шопці нових елементів не має, усі фігури з минулих років. Їх лише дещо оновили, наново пофарбували та полакували.

«Загалом у шопці 11 фігур: 8 всередині, а це Марія, Йосип, Ісусик, 3 царі, 2 волхви-пастухи та 3 ангели зовні, зверху», – каже Антон Лубій.

За словами скульптора, ангелики, які він створив минулого року, мали б увійти до ще однієї шопки, проте, через пандемію та карантин, цього зробити не вдалося. Тож, цілком ймовірно, що наступного року нова шопка таки постане або ж оновлять цю.

«Минулого року я запропонував 3 проєкти. До одного з них місто було найбільш прихильне, але карантин завадив усе зробити. Якщо все вдасться наступного року, то шопка стане більш реалістичною та деталізованішою», – зазначає скульптор.

Читайте також: Між двома Різдвами, або Львів – місто, що подорожує в часі

Перші фігури до шопки Антон Лубій почав робити у 2013 році, як майстер-клас біля головної ялинки. Тоді за 13 днів він створив 5 біблійських фігур. Всі люди могли це бачити.

Та згодом дійшли згоди перемістити шопку поблизу Ратуші. Тут вона стоїть з 2015 року. У цей час до неї додали й хатинку. Її майстер зробив із сосни, а зверху накрив соломою.

Самі фігури, зі слів Антона Лубія, виготовлені зі смереки, сосни та тополі.

«Перші тополині деревини привезли з Бібрського лісництва, наступні три сосни запрезентувало Брюховицьке лісництво, а решта смереки, з яких зроблені ангели, привезли також з Брюховицького лісництва. Скульптури, які стоять всередині – двометрові, крім Ісусика, де ясла набагато менші. А ангелики мають по 50-70 сантиметрів», – розповідає деталі скульптор.

Сама шопка, як каже автор, інтерактивна, адже у неї можна зайти, сісти на сіно біля Ісусика, сфотографуватися.

«Зміст саме цієї шопки у тому, щоб вона взаємодіяла з людьми», – каже Антон Лубій.

Фігури не бояться ні снігу, ні дощу, тому що добре пролаковані, профарбовані і більшість з них стоїть у самій шопці.

До речі, чи не щороку трапляються випадки, що фігурки із різдвяної шопки намагаються вкрасти.

Читайте також: Центр Львова прикрасили 8-метрові ангели, що є аналогами лондонської святкової ілюмінації

«Три рази крали Ісусика. Вперше це сталося у перший же рік. У другий раз хтось хотів пожартувати і заховав фігурку, а третій трапився минулого року – п’яний турист забрав собі фігурку Ісусика у готельний номер, бо хотів з ним випити вина. Принаймні саме так свій вчинок пояснив чоловік. На щастя, щоразу фігурку вдавалося повертати», – додає Антон Лубій.

Шопка поблизу львівської Ратуші стоятиме до Йорданських свят. Потім її розберуть.

Власниками різдвяної шопки є Львівські ярмарки. Саме вони придбали шопку та подарували її місту.

Ольга Шведа

Фото Львівської міськради


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!