У центрі Львова відновили 100-літню браму. Фото до і після

840 0
Загальна вартість реставраційних робіт становила 70 тисяч гривень.
Фото: «Бюро спадщини».

Фото: «Бюро спадщини».

У Львові фахівці відновили 100-літні дерев’яні двері в будинку на вул. Севастопольській, 4, що неподалік Університету ветеринарної медицини та біотехнологій. Роботи тривали близько 2 місяців. Про це повідомили у ЛКП «Бюро спадщини».

«Ця брама прикрашає дуже красиву столітню кам’яницю і було помітно, що раніше її вже намагалися відреставрувати. Роботи проводили не фахово, а якість виконання бажала кращого. Ми хотіли повернути такому красивому будинку гідну браму, а мешканцям – показати її первісний вигляд», – розповів реставратор Ігор Вардзаль.

До реставрації

Фахівці вирівняли деформовану дверну коробку, відновили пошкоджене дерев’яне полотно та втрачені елементи, встановили нове засклення та ручки, що відповідають історичним аналогам. 

«Раніше тут були дуже красиві ковані решітки, але, на жаль, вони втрачені. Ми виготовили нові, відповідно до історичних. Вони гармонійно доповнюють оздоблення брами. Також ми відновили притворну планку, яка була замінена в радянський період», – додав реставратор.

Після реставрації

Загальна вартість реставраційних робіт становила 70 тис. 54 грн. З цієї суми місто оплатило 49 тис. 38 грн, а решту – мешканці. Брама на вул. Севастопольській, 4 стала 21-ю, яку цьогоріч відновили у Львові.

Реставраційні роботи виконували у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках. 30% від вартості робіт оплатили мешканці. Майстри вирівняли деформовану конструкцію та відновили втрачені елементи оздоблення брами.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!