У Львові запрацювали фонтани. Фоторепортаж

2331 0
У центрі Львова вже запрацювали усі фонтани. Львів’яни біля них фотографуються, а особливо тішаться діти. Малеча бешкетує та бавиться в струменях води, де це можливо. Tvoemisto.tv прогулялось по містом, щоб побачити все на власні очі.
Фото: Аня Чистякова

Фото: Аня Чистякова

Фонтан біля Оперного театру

Біля фонтану навпроти Оперного театру найбільше людей. Вони знімають біля нього фото, відео, а діти бавляться, бігаючи поміж струменями. Цей фонтан зовсім новий, адже відкрився тут лише торік.  

Він є і музичним, і світловим. Два рази на день – о 12:00 та о 18:00 – тут відтворюються композиції львівських виконавців. У вечірній час фонтан підсвічують RGB та LED світильниками білого кольору.

Читайте також: Наступного тижня у Львові відзначатимуть День міста

Фонтан із фігурою Діви Марії

Поряд з цим фонтаном тихо та затишно. Лише міські птахи купаються у воді. Цей фонтан має дуже давню історію. Ще у 1841 році у центрі Львова з’явилося джерело, яке утворилося після знесення старих фортифікаційних мурів. Тож у 1846-47 роках на місці тимчасової криниці збудували з тесаного каменю нову, у центрі якої містилась велика ваза. Скульптуру Діви Марії помістили на цьому місці у 1904-му році.

Фонтан на вулиці Коперника

Тут розташоване джерело з барельєфом Водолія та лавочками з обох сторін. Тож львів’яни мають змогу не лише робити фото, а й відпочити біля водограю. Облаштований він на підпірній стіні вздовж гори Вроновських у 1970-х поблизу вулиці Коперника. Скульпторкою водограю стала львівська художниця Теодозія Бриж.

У 2018-му році тут провели повну реконструкцію фонтану, який не працював понад 20 років. На це Галицька районна адміністрація витратила майже пів мільйона гривень. Зараз він виглядає так.

Читайте також: Питний фонтан, груші з підсвіткою і криті павільйони. Як зміниться простір на Чупринки – Бандери

Фонтан з левами на вулиці Коперника

Раніше криниця мала живлення від природного джерела. Але з середини 1950-х років води в ній немає. Левів сюди перенесли з будівлі старої Ратуші. Ще дві такі скульптури розташовані на Високому Замку. Реставрувати криницю з левами планували ще з травня 2017-го року. Зараз він повністю відремонтований.

Фонтан з хлопчиком на Митній

Тут провели тестовий запуск фонтану на пл. Митній. Повноцінно фонтан запрацює у другій половині тижня, коли буде стабільна тепла погода вночі.  

Із 2015 по 2017 рік у Львові капітально реконструювали площу Митну. Окрім оновленого простору, змін зазнав і відомий «фонтан із хлопчиком». Тут зараз працює «сухий» фонтан.

Нагадаємо, минулого року на площі Ринок встановили три питні фонтани, які є двосекційним, ними можуть користуватися люди з інвалідністю та діти.

Анна Чистякова

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!