У Варшаві виставили скульптуру Христа з каплиці Боїмів у Львові

1044 0
На виставці розкривають закулісся реставраційних робіт над скульптурою Скорботного Христа, яку вперше за 400 років демонтували з купола каплиці Боїмів у Львові.
фото Василя Мицька

фото Василя Мицька

У Варшаві відкрили виставку скульптури скорботного Христа, яку зняли з каплиці Боїмів у Львові та перевезли до Польщі заради збереження на час війни. Про це повідомляє Львівська національна галерея ім. Возницького.

«У Варшаві за участі Міністерства культури та національного спадку Республіки Польща і фонду Полоніка відкрилася виставка знакової для Львова фігури Христа, що сумує (Христа фрасобливого), яка, з огляду на загрозу ракетної небезпеки, була знята з ренесансові каплиці Боїмів – тепер скульптура у безпеці, а після війни повернеться назад», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Біблія для бідних», або Що ви не знали про Каплицю Боїмів

Директорка Національного інституту польської культурної спадщини за кордоном Дорота Янішевська-Якубяк пояснює, що на виставці представлено насамперед історичну постать, а також широкий спектр реставраційних заходів, здійснених для відновлення цієї надзвичайно цінної скульптури.

«Ви зможете побачити, наскільки складним є весь дослідницький проект, який починається із запиту, який проводився в 20 архівах, і, звичайно, всі дослідження, пов’язані з каменем, станом каменю, його походженням. Також можна побачити дуже гарне 3D-лазерне сканування, сканування всієї каплиці Боїмів, фігури Скорботного Христа», – сказала вона.

Відкриття виставки відбулося за участі прем'єр-міністра Пйотра Глінського, директора Полоніки Дороти Янішевськоі-Якуб’як, радниці міського голови Львова Лілії Онищенко-Швець і генерального директора Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняка.

Нагадаємо, ще у жовтні 2021 року фахівці вже почали досліджувати скульптуру скорботного Христа, що на родинній усипальниці Боїмів. Тоді вперше за 400 років зняли з купола каплиці для реставрації. Через повномасштабне вторгнення росії, скульптурний декор каплиці був захищений та зараз недоступний для глядачів.

Фігура Ісуса Христа на куполі каплиці встановлена приблизно у 1597−1605 р., до її створення долучився вроцлавський будівничий Андрій Бемер — видатний скульптор Центрально-Східної Європи. Пам’ятка є унікальною і має велику архітектурну та мистецьку цінність. У камені під двометровою скульптурою Христа викарбувані слова: «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим, ніж моє».

Каплицю Боїмів називають недослідженою перлиною Львова XVII століття. Вона оповита загадками і таємницями. Там переважно відправляли служби за упокій, а у криптах усипальниці спочивали три покоління Боїмів. Загалом в усипальниці було поховано 14 членів їх родини. Згодом, у XIX столітті, усі поховання з центральної частини міста перенесли на нові львівські цвинтарі – Личаківський і Стрийський, де ж саме поховані Боїми невідомо.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!