У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про «економічне бронювання»

889 0
Йдеться про законопроєкт №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки».
Умовне фото

Умовне фото

У Верховній раді Україні зареєстрували законопроєкт №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», у якому передбачені норми економічного бронювання військовозобов’язаних від мобілізації. Про це повідомив голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. 

«У законі ми заклали концепцію «економічного бронювання», яка дозволить зберегти для економіки важкозамінних спеціалістів», – зазначив нардеп.

Дмитро Наталуха пояснив, що бронювання працюватиме наступним чином:

  • кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 тис. грн на місяць за працівника – має можливість його забронювати;

  • сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками;

  • бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року;

  • відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроекті №11332 «щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних».

Окрім того, також додать додадуть два альтернативних законопроекти, що будуть включати:

  • модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тис грн,

  • змішану модель – 35 тис грн зарплати для найманого працівника, 20 тис грн військового збору для ФОП.

Нагадаємо, Верховна Рада розглядає можливість одержання військовозобов'язаними броні від мобілізації за умови, що за них щомісяця сплачуватимуть певну суму податків до бюджету. В мережі тривають дискусії щодо економічного бронювання, однак поки що жодного рішення не ухвалено. Tvoemisto.tv пояснює, що пропонує комітет, скільки підприємств на Львівщині платять працівникам офіційно 35 тисяч гривень та що кажуть нардепи й економіст.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

ТЕГИ: політика

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!