У високогір'ї Карпат зафіксували 23 градуси морозу

452 0
На високогір’ї Івано-Франківської області очікується значна сніголавинна небезпека.
Фото: ДСНС України

Фото: ДСНС України

У високогір’ї Карпат, на горі Піп Іван Чорногірський, зафіксували -23°С. Про це повідомили в ДСНС України

«Зранку на горі Піп Іван Чорногірський ясно, а стовпчик термометра показав аж -23°С. За інформацією Українського гідрометеорологічного центру, майже по всій території нашої держави вдень мороз до 7-12°С, у південних областях - до 2-7°С, на Закарпатті та в Криму близько 0°С», – зазначають у ДСНС. 

Там додають, що на високогір’ї Івано-Франківської області очікується значна сніголавинна небезпека, тому закликають бути обережними. 

До слова, щоб гірська мандрівка чи катання на лижах і сноубордах не перетворилися на трагедію, туристам необхідно обов’язково зареєструватися в найближчому рятувальному підрозділі.

При сходженні лавини рятувальники радять дотримуватися таких правил

  • Під час катання в горах у жодному разі не можна кататися в навушниках з музикою, адже ви не почуєте гул від сходження снігового покриву. А це ж додатковий час, який може стати для вас рятівним.
  • Пам'ятайте, паніка – це ваш смертельний ворог. Якщо ви побачили сходження лавини, то слід різко збільшити швидкість руху і пологою дугою піти в найближчу безпечну сторону, адже не на всіх ділянках гори кількість снігу сходить однакова. Стрибок вліво або вправо – і ви врятовані. За можливості можна заховатися за скелю або дерево і лягти на землю.
  • Якщо піти від лавини не вдалося, потрібно відразу ж позбутися рюкзака, лиж і палиць, борда. Необхідно захистити голову руками, притиснути коліна до живота, лягти за рухом лавини і дихати через одяг. Коли лавина почала зносити, потрібно намагатися виконувати плавальні рухи, створивши простір навколо обличчя та грудної клітини. Це допоможе диханню, коли зупиниться снігова лавина.
  • Після зупинки лавини потрібно максимально розсунути руками сніг біля обличчя, зробивши «повітряний мішок», захищаючи руками грудну клітку, щоб при змерзанні снігу зберегти її рухливість.
  • Не дозволяйте собі заснути, і пам’ятайте про те, що вас шукають і врятують впродовж деякого часу.

 

Нагадаємо, у випадку небезпеки треба телефонувати до Служби порятунку «101».

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!