У яких річках Львівщини погіршилась якість води

2922 0
Аналізи якості включають визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води.
Фото умовне

Фото умовне

У червні на Львівщині провели черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну річки Вісли. Найнижчі показники якості виявили у річках: Полтва, Західний Буг, Вишня, Свиня, Жовква та Малехівка.

Джерело: Департамент екології та природних ресурсів ЛОВА

«Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів)», – йдеться у повідомленні.

Моніторинг проводили на 23-х затверджених пунктах спостережень, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну.
 
 

У червні найнижчу якість води виявили:

  • у р. Полтві – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, галогенопохідних вуглеводнів, пестицидів тощо;
  • у р. Західний Буг нижче гирла р. Полтви – за вмістом органічних і біогенних речовин, пестицидів;
  • у р. Вишні – за вмістом пестицидів;
  • у р. Малехівці в с. Малехів – за вмістом органічних та біогенних речовин;
  • у р. Маруньці нижче м. Винники – за вмістом органічних та біогенних речовин;
  • у р. Свині нижче м. Жовква – за вмістом органічних та біогенних речовин, пестицидів.

 

Порівняно з попереднім звітним періодом (травень 2023р) погіршилася якість води в р. Західний Буг на ділянці м. Кам’янка-Бузька – с. Літовеж, в р. Раті, р. Малехівці, р. Свині та в р. Вишні. За цей період покращилася якість води в р. Полтві (с. Кам’янопіль) і в пункті спостережень «р. Західний Буг – м. Буськ».

Якість води в інших створах суттєво не змінилася. Найкраща якість води спостерігалася в р. Завадівці, р. В’яр (Вігор).

Нагадаємо, у селі Гайок, що на Львівщині, майже завершили ремонтно-будівельні роботи на мостовому переході через річку Західний Буг на автомобільній дорозі Н-17 Львів – Радехів – Луцьк. 

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!