У жовтні Україна перейде на зимовий час. Коли переводити стрілки

5832 0
Восени переведення годинників традиційно відбувається в останню неділю жовтня.
Photo by Sanah Suvarna on Unsplash

Photo by Sanah Suvarna on Unsplash

В Україні годинник переводять на зимовий і літній час вже майже 40 років. Восени переведення годинників традиційно відбувається в останню неділю жовтня. У 2021 році українці перейдуть на зимовий час в ніч на 31 жовтня, о 4 годині ранку.

Як повідомляє РБК-Україна, переведення годинників на літній і зимовий час в Україні затвердили в 1981 році. Спочатку суть процедури була проста – економія електроенергії. Восени стрілки переводили на годину назад, на зимовий час. Навесні – на годину вперед, на літній час.

Читайте також: В Україні зробили крок до скасування переведення годинників

Згодом практика переведення годинників показала, що економія електроенергії становить в середньому 1-3%. І багато країн почали відмовлятися від переходу на літній або зимовий час. Тим більше, що переведення часу негативно впливає на самопочуття людей і багатьом доводиться адаптувати по кілька тижнів до нового графіку. Як стверджують вчені, переведення годинників може викликати інфаркт, депресію і привести до медичних помилок.

Нагадаємо, що в Україні переведення годинників намагалися законодавчо скасувати вже кілька разів, але всі спроби виявилися невдалими. Остання спроба була навесні 2021 року. Верховна Рада прийняла законопроєкт № 4201 (про відрахування часу в Україні) в березні тільки в першому читанні. Затвердити у другому читанні депутати так і не змогли, і відправили закон на доопрацювання.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!