Учні з Львівщини відправлять свій проєкт на Міжнародну космічну станцію

622 0
Проєкт учнів Сколівської школи №2 переміг у Всеукраїнському конкурсі.
фото: space center huston

фото: space center huston

Проєкт учнів Сколівської школи №2, який вони виконали разом із командою онлайн-школи SchoolToGo, відправлять на Міжнародну космічну станцію кораблем «SpaceX Dragon» із космічного центру Кеннеді NASA у штаті Флорида (США). Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Учнівський проєкт має назву «Одержання гідрогелів біомедичного призначення в умовах мікрогравітації». Він переміг у Всеукраїнському конкурсі шкільних космічних експериментів програми SSEP, що проходив із вересня до грудня 2023 року. Команда досліджувала гідрогелі.

Читайте також: На Місяць відправили мапу та прапор України

«Ми дізналися про відкриття вчених-хіміків Львівської політехніки, які запатентували унікальний спосіб одержання гідрогелю. Такі гідрогелі складаються з ланцюгів органічної природи, які зв'язані між собою фізичними та хімічними взаємодіями. Ланцюги утворюють сітку, в отворах якої знаходиться вода чи інші гідрофільні речовини. Ці речовини мають властивість поглинати інші водорозчинні речовини та утворювати плівку, тому їх уже застосовують у різних галузях на Землі», — заявили учасники проєкту.

Зараз учні проводять дослідження та готують зразки для мінілабораторії з дослідження мікрогравітації, які згодом відправлять на Міжнародну космічну станцію.

Для довідки

SSEP (Student Spaceflight Experiments Program) — комплексна програма з розвитку наукової та STEAM-освіти. Її учасники й учасниці отримують можливість відправити мінілабораторії з дослідження мікрогравітації на Міжнародну космічну станцію.

Нагадаємо, Львівська компанія SoftServe розроблятиме технології для будівництва на Місяці. Проєкт фінансуватиме NASA. Команда з українцями моделюватиме роботизовані системи для будівництва, механічної взаємодії та вільного пересування поверхнею супутника Землі. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!