Україна отримала 15 млн євро на відновлення Чорнобильської зони

933 0
Серед основних донорів – Єврокомісія, ЄБРР, Міністерство енергетики США, Норвегія, Британія та Німеччина.
фото: uapress.info

фото: uapress.info

Україна отримала від донорів 15 млн євро на відновлення Чорнобильської зони, загалом передбачається надходження від міжнародних партнерів 225 млн євро. Про це заявив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко – пише Укрінформ.
 

За його словами, план відновлення включає 9 пунктів, зокрема, розмінування всієї території, відновлення комп‘ютерної та офісної техніки, інфраструктури та обладнання для поводження з радіоактивними матеріалами, тобто повернення ЧАЕС до нормального функціонування та покращення роботи станції, також на території зони хочуть створити науковий хаб тощо.

Читайте також: група науковців досліджують вплив радіації на собак в Чорнобилі. Які особливості виявили

Наразі в межах плану вже встигли відновити радіаційний контроль на контрольно-пропускних пунктах, ліцензійну діяльність підприємств щодо поводження з радіоактивними відходами, частково відновили комп’ютерну техніку та отримати протипожежну техніку, яка замінить вкрадену росіянами.

«За допомогою міжнародних донорів ми вже здійснюємо заходи щодо відновлення зони відчуження, і, за нашими планами, ця територія не лише відновиться, а й покращиться за 1-2 роки», – наголосив Крамаренко.

Нагадаємо, коли російські окупанти перебували на території Чорнобильсткої АЕС, вони, крім іншого, розграбували ядерні лабораторії.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!