Україна повернула додому з російського полону 108 жінок

1266 0
Це був перший повністю жіночий обмін.
Фото: Андрій Єрмак

Фото: Андрій Єрмак

Україна повернула з російського полону 108 жінок – військових та цивільних. Це був перший повністю жіночий обмін. 

Джерело: глава Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram

«Черговий масштабний обмін полоненими вдалося провести сьогодні. Особливо емоційний та справді особливий – ми звільнили з полону 108 жінок. Це був перший цілковито жіночий обмін. У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні», – написав глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Так, додому повернули 37 евакуйованих з «Азовсталі», 11 офіцерів, 85 – рядових та сержантів. 

З них – 35 захисниць із ЗСУ, 32 – ВМС, 12 – ТРо, 8 – НГУ, включно з 2 із «Азову», 5 – ДССТ, 4 ДПСУ та 12 цивільних.

Читайте також: Україна веде переговори з росією про обмін полонених за формулою «всіх на всіх»

Як зазначив Єрмак, серед звільнених є дівчата, яких незаконно ув‘язненили в ОРДЛО – вони потрапили в полон ще до початку широкомасштабного вторгнення. Так, ллюди сиділи з 2019 року у псевдореспубліках за «надто проукраїнську позицію», яка виражалась в перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані «шпигунство» та «тероризм».

Окрім того, за словами Єрмака, це був нервовий обмін: надто багато деталей і моментів, які могли вплинути на процес, змінити його хід, однак все завершилося благополучно.

Наразі всі звільнені з полону будуть проходити медичний огляд та реабілітацію.

Нагадаємо, 21 вересня Україна провела черговий обмін полоненими, в результаті якого деякі захисники Азовсталі повернулися додому. Було звільнено 215 українських військових. За інформацією патронатної служби Азову, ще майже 800 азовців перебуває у російському полоні, серед них – понад 40 жінок, є і вагітні.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!