Україна здобула першу медаль на Паралімпіаді-2020

1636 0
Євгенія Бреус принесла країні «бронзу» у фехтуванні на шаблі на візках.
Фото: НПК

Фото: НПК

Паралімпійська збірна України виграла свою першу медаль на Іграх-2020 в Токіо. Дебютну нагороду для української команди здобула 38-річна фехтувальниця Євгенія Бреус, повідомляє Суспільне.

Читайте також: На Паралімпійських іграх змагатимуться 8 спортсменів з Львівщини. Що відомо

Євгенія змагається на шаблі у фехтуванні на візках, у класифікації А. На Паралімпіаді-2020 Бреус почала виступи з поразки у першому матчі кваліфікаційного раунду, але виграла наступні три та пройшли до плей-оф, де отримала шостий номер посіву.

У 1/8 фіналу українка впевнено розгромила представницю ПКР – 15:7, тоді вибила третю сіяну (фехтувальницю з Китаю) – 15:11. Однак у півфіналі не змогла втримати перевагу над Ніно Тібілашвілі з Грузії – 12:15, відповідно отримала місце у матчі за «бронзу».

Суперницею українки була Єва Андреа Гаймасі з Угорщини – фехтувальниця, що вигравала медалі Паралімпіади у рапірі, але в Токіо-2020 виступає одразу в двох класах.

Читайте також: Львівський фехтувальник на візку виступить на Паралімпіаді в Токіо

Проте, уже незабаром стало відомо, що фехтувальник Артем Манько виграв «срібло» у фехтуванні на візках. Він став другим представником України, що боровся за медалі у фехтуванні на шаблях серед чоловіків. Першим став Андрій Демчук – чинний олімпійський чемпіон намагався зачепитися за «бронзу», але у вирішальні секунди бою поступився китайцеві Тянь Цзяньцзюаню.

У фіналі Артем Манько зустрівся проти іншого китайця – Лі Хао. У попередньому раунді китайський фехтувальник здолав Демчука, хоча на цій стадії зазнав двох поразок. Найвищим досягненням Хао були дві срібні нагороди на чемпіонаті світу-2019.

Артем Манько, на відміну від Хао, не вигравав нагород в особистій першості на рівні чемпіонаті світу та Європи. На Паралімпіаді-2020 він здобув лише «срібло» – китайця Хао він не переміг.

Український фехтувальник вийшов уперед та вів у рахунку у першій половині бою – 8:4. Однак згодом Хао почав відіграватися і перед заключними двобоями він став рівним – 10:10.Вирішальним моментом зустрічі стали наступні чотири уколи, які зробив китайський фехтувальник. Манько відіграв два, проте вирвати перемогу не зміг – 15:12 на користь Хао.

Перше «золото» на Паралімпіаді в Токіо здобула плавчиня Єлизавета Мерешко. Головною суперницею в боротьбі за «золото» була американка Елізабет Маркс, яка у кваліфікації встановила рекорд Паралімпійських ігор. У фіналі Маркс теж стартувала найкраще, але ближче до кінця дистанції її почала наздоганяти Мерешко – і зрештою змогла випередити.

Нагадаємо, XVІ літні Паралімпійські ігри через пандемію коронавірусу були перенесені на 2021 рік та пройдуть з 24 серпня до 5 вересня 2021 року в місті Токіо (Японія). Там розігруватимуть 540 комплектів нагород (в порівнянні з ХV літніми Паралімпійськими іграми 2016 р. – 528 комплектів нагород). В іграх візьме участь понад 4 тис. паралімпійців світу, які виступлять у 22-х видах спорту. Два види спорту, що дебютують на ХVІ літніх Паралімпійських іграх 2020 р. в Токіо – бадмінтон і тхеквондо.

Із Львівської області на Паралімпійські ігри поїхали 8 спортсменів. Вони змагатимуться у таких видах спорту, як стрільба з луку, фехтування на візках, настільний теніс та легка атлетика.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!