Українського композитора Івасюка повісили вже мертвим, – ексзаступник генпрокурора

3743 0
За офіційною версією радянської влади, композитор наклав на себе руки через «депресію», та, за словами Голомші, у цій справі було багато маніпуляцій.
Фото: glavcom.ua

Фото: glavcom.ua

Колишній заступник генерального прокурора Микола Голомша заявив, що легендарного українського поета і музиканта Володимира Івасюка повісили вже мертвим. Про це він розповів в ефірі політичного токшоу Право на владу, – передає НВ.

Івасюк зник 24 квітня 1979 року, після того як вийшов з дому на роботу до консерваторії. Через кілька тижнів його виявили повішеним у лісі. За офіційною версією радянської влади, композитор наклав на себе руки через «депресію». Однак, за словами Голомші, у цій справі було багато маніпуляцій.

«Навіть фальсифікація доказів лікування була досить похабною. Симптоматика була одна  ліки інші. Ми встановили, що його повісили мертвим», – пояснив він.

Читайте також: Експертиза довела, що Володимир Івасюк не міг вчинити самогубство

Слова ексзаступника генпрокурора підтверджують і дані Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, які отримали після відновлення розслідування. Під час слідчого експерименту у 2019 році встановили, що самостійно Івасюк повіситися не міг, оскільки зав’язати вузол на гілці на висоті 1,7 м, щоб накласти на себе руки, без сторонньої допомоги не змогла би навіть дуже фізично сильна людина.

Нагадаємо, що композитора Володимира Івасюка, який зник 24 квітня 1979 року, знайшли повішеним 18 травня у військовій зоні Брюховецького. Тоді слідство висунуло версію самогубства через психічний розлад, і справу закрили за відсутністю складу злочину через два місяці. Після цього справу кілька разів поновлювали. На момент смерті Володимиру Івасюку було 30 років. У 2019 році експертиза довела, що Володимир Івасюк не міг вчинити самогубство. 

Торік в Брюховичах відкрили пам’ятник українському композитору Володимиру Івасюку.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!