Українці обурені дискваліфікацією української фехтувальниці з чемпіонату світу після відмови тиснути руку росіянці

1540 0
Українська сторона готує протест для оскарження цього рішення.
Фото: НОК України

Фото: НОК України

Лідерку збірної України з фехтування Ольгу Харлан зняли з участі на чемпіонаті світу після відмови потиснути руку атлетці з росії Анні Смірновій після своєї перемоги. Про це повідомило Суспільне. Як йдеться у повідомленні, Харлан взяла участь на чемпіонаті світу в одиночному турнірі з фехтування на шаблях на наступний день після того, як міністерство молоді та спорту України змінило текст наказу щодо бойкоту змагань, де виступають спортсмени з росії та білорусі. Ольга перемогла нейтральну фехтувальницю з росії у першій ж сутичці на стадії плей-оф.

Після завершення сутички Харлан відмовилася тиснути руку Смірновій і запропонувала «стукнутися» зброєю. Не отримавши відповіді від росіянки, українська фехтувальниця залишила межі доріжки.

 

Зазначимо, що відмова фехтувальника «привітати» суперника до або після поєдинку карається чорною карткою (дискваліфікацією). Російська спортсменка, попри поразку, подала протест проти Ольги Харлан через відсутність рукостискання, однак судді відхилили його.

Згодом Харлан вийшла у 1/16 фіналу, де мала зустрітися з представницею Болгарії Йоаною Ілієвою, проте поєдинок не відбувся. Зі слів журналіста «Євроспорту» Марко Аркарі, Ольгу Харлан дискваліфікували, а переможницею автоматично визнали болгарську спортсменку.

Джерело «Суспільне Спорт» повідомило, що у протоколі змагань навпроти Ольги Харлан зазначено «виключено». За правилами FIE це передбачає дискваліфікацію зі змагань та відсторонення на 60 днів від усіх подальших стартів. 

Водночас, президент федерації фехтування України Михайло Ілляшев підтвердив дискваліфікацію Харлан. Наразі українська сторона готує протест.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав скасувати дискваліфікацію українки.

«Анна Смірнова програла чесну конкуренцію й вирішила брудно зіграти з рукостисканням. Саме так діє російська армія на полі бою. Ольга Харлан перемогла в чесному змаганні та гідно показала себе. Я закликаю Міжнародну федерацію фехтування відновити права Харлан і дозволити їй змагатися», – написав він.

На захист Ольги Харлан також виступили українські митці та знаменитості.

«Росіянка образилась на Ольгу Харлан, бо та не потисла їй руку, і добилася дискваліфікації української фехтувальниці. В принципі, в цьому вся їхня сутність. Або люби мене і тисни мені руку, або я буду тебе дискваліфіковувати. При цьому українка Ольга Харлан виглядає гідно, а вони – жалюгідно, як завжди», – написала поетеса Тетяна Власова.

Також радниця прем’єр-міністра Наталія Бойко написала:

«Абсолютно фантастичну Ольгу Харлан дискваліфікували після перемоги над "йр" з рахунком 15:7 після того, як Ольга не захотіла потиснути руку "йр" на турнірі чемпіонату світу. Яка ж люта жесть…»

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!