Український фріланс звільнять від бюрократії

2258 0
Сьогодні, 3 листопада, Парламент прийняв закон #4496 «Про усунення адміністративних бар’єрів при експорті послуг». Згідно з ним фрілансери, що працюють в іноземних компаніях, зможуть укладати контракти в електронній формі, не перекладати документи на українську та відкрити інвойс.
Фото: ukrinform.net

Фото: ukrinform.net

«Депутати ухвалили закон 4496, який скасовує валютний контроль над експортом послуг та спрощує систему обліку», – повідомляють на офіційній сторінці Верховної ради України у Facebook. Чинності він набуде після підписання Президентом.

За даними відкритої спільноти «beFreelancer – фріланс для українців» щорічний обсяг експорту послуг фрілансерами складає близько 350 млн. дол. США.

Однак, необхідно розуміти, що переважна більшість фрілансерів внаслідок складності і надмірної бюрократизації процесу не працює у легальному полі, а користується системами Payoneer, PayPal тощо. Відтак, за даними Держстату у 2015 році показник надання резидентами України послуг нерезидентам знизився на 17% порівняно з 2014 р. Така ситуація має прямий вплив на економіку країни.

Як було раніше?

Банк для зняття експортної операції (експорт послуг) з валютного контролю вимагав від фрілансера подання:

- зовнішньоекономічного договору, який насправді просто не існує як такий або викладений тільки іноземною мовою та не має печатки;

- надання акту виконаних робіт, що підтверджує легальність походження валюти та дозволяє контролювати повернення валютної виручки;

- переклад документів на українську мову;

- скріплення документів підписами і печатками.

Що змінить прийняття законопроекту?

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту відтепер:

- експортери послуг зможуть укладати зовнішньоекономічні договори (контракти) в електронній формі, а також шляхом прийняття публічної оферти, обміну електронними повідомленнями, або шляхом виставлення рахунку (інвойсу);

- банкам буде заборонено вимагати переклад документів на українську мову, у разі якщо вони оформлені англійською;

- рахунок (інвойс) визнаватиметься первинним документом, що має спростити процедури ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності, при цьому необхідним буде лише підпис експортера -  особистий, електронний або електронний цифровий; 

- замість акту виконаних робіт, згодою з обсягом і якістю наданих послуг визнаватиметься факт оплати нерезидентом виставленого рахунку.

«Працюйте, залучайте гроші в Україну та не відволікайтеся на всякі бюрократичні процедури», - зазначила на своїй сторінці у Facebook Вікторія Пташник, народний депутат Верховної ради 8-го скликання та учасник акції «Підтримай український фріланс: законопроект 4496»

Опублікувала Людмила Рубцова

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!