Політична реклама

Українці найчастіше куплятимуть в інтернет-магазинах одяг, взуття і продукти, - прогноз експертів

1173 0
Українці все більше покупок здійснюють через Мережу. «Обсяг ринку електронної комерції в 2012 році перевищить $ 1 млрд, — повідомив «Вільній пресі» президент Асоціації учасників електронного бізнесу України Юрій Чайка. — Останнім часом зростання ринку становило у середньому 30% на рік, однак у 2013-му ми прогнозуємо збільшення більш ніж на 50%. Це викликано значним інтересом до даного ринку».

Недовіра споживача до інтерент-магазинаів була подолана ще в середині 2000-х. Якщо десять років тому кількість торгових майданчиків в мережі не перевищувала 100, то сьогодні їх налічується понад 3 тис. За словами Юрія Чайки, найбільш затребуваними товарами у веб-просторі, як і раніше залишаються телефони, а також побутова та комп‘ютерна техніка. При їх купівлі споживач заощаджує більше, ніж при придбанні, наприклад, одягу.

В цілому, вартість товарів в інтернет-магазинах нижче на 30%. Однак це не стосується сайтів великих офлайнових торговців. «Ціни в нашому інтернет-магазині від цін на форумі не відрізняються, — розповіла кореспонденту «Вільної преси» PR-директор групи компаній «DiaWest-Комп’ютерний світ» Наталія Толуб. — Співвідношення інтернет-продажів і продажів в нашій роздрібній мережі становить 10/90». При цьому експерт зазначила, що споживчі смаки інтернет-покупців і звичайних клієнтів не різняться: попит на різні групи товарів про оф-й онлайні однаковий.

Як повідомили в українському представництві Google, з другої половини 2011 р. українці все більший інтерес проявляють до таких товарів як взуття і одяг. Цю ж тенденцію підтверджують і самі гравці ринку е-комерції. «Найближчим часом все більше буде з‘являтися інтернет-магазинів з новими групами товарів: одяг, взуття, продукти харчування. 2013 може стати роком вузькоспеціалізованих інтернет-майданчиків, де будуть реалізовуватися окремо окуляри, шкарпетки, ікра, сири. Крім цього прогнозується розвиток сервісів, які збільшують веб-торгівлю і залучають користувачів за покупками в Мережу — це сайти подарункових сертифікатів, сайти бажань, сайти з відгуків на товари та інше», — говорить Юрій Чайка.

Крім більш низьких цін споживача залучає сервіс інтернет-магазинів. Сьогодні онлайн-продавці все частіше переходять на режим роботи 24/7 і намагаються доставляти товари без вихідних в зручний для клієнта час доби.

Переживши кризу, рітейл активно повертається до схеми продажів в розстрочку. Цю ж опцію все частіше включають і онлайн-магазини. Крім того, гравці ринку е-комерції активно розширюють географію і демонструють клієнтові готовність доставити товар навіть у найвіддаленіші регіону країни. Однак скористатися сервісом поки можуть не всі українці. «Головну роль грає доступ до Інтернету, а він у маленьких містах і селах, на жаль, сьогодні доступний не багатьом», — пояснює тенденцію Наталя Толуб. Відповідно до досліджень компанії TNS Infratest, проведеним в 2012 р. за замовленням Google, для пошуку інформації про товар стаціонарним Інтернетом користується переважна кількість українців — 88%. Однак частка тих, хто моніторить дані через мобільні пристрої неухильно зростає. Така тенденція, на думку експертів, свідчить про те, що електронна торгівля тільки набирає обертів.

«Динаміка розвитку ринку викликана як внутрішніми чинниками (українські офлайнові торговці активно розвивають напрямок інтернет-продажів), так і зовнішніми. Зарубіжні інвестори бачать потенціал в цьому ринку і починають інвестувати як в існуючі проекти, так і в створення нових, — говорить Юрій Чайка. — Вплинути на розвиток ринку в 2013 р. може Закон «Про внутрішню торгівлю». Швидше за все, цей закон буде доопрацьований, а в залежності від якості доопрацювання дасть ринку додатковий плюс або мінус. Але будемо сподіватися на краще. Крім цього, подивимося, як буде з обов’язковим запровадженням касових апаратів для інтернет-магазинів». Якщо підприємців змусять поставити цю техніку, то дрібні веб-магазини не виживуть.

Втім, деякі продавці вузькоспеціалізованих товарів, не чекаючи «реформ», вже переходять з інтернет-магазинів в соцмережі. «У цьому році я відмовилася від свого інернет-магазину і від витрат на його утримання і просування. Торгівлю повністю переклала в соцмережі. Я впевнена, що малий бізнес сьогодні йде в тінь, щоб завтра вижити», — розповідає Олена, майстер хенд-мейд прикрас з дорогоцінних металів. Але експерти впевнені, що ця тенденція, яка набирає обертів. глобально не вплине на динаміку зростання ринку в майбутньому.

Довідка.

В Інтернеті заборонено здійснювати операції купівлі-продажу *:
 — Шпигунського устаткування (будь закамуфльоване спецпристроїв, наприклад, брелок з можливістю аудіозапису),
 — Порноматеріали,
 — Курильних сумішей,
а також все, що заборонено в звичайній торгівлі.

Джерело: vkurse.ua

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!