Українці отримають вакцину від Covid-19 не раніше травня наступного року

1420 0
Раніше повідомляли, що для закупівлі вакцини в держбюджеті 2021 року передбачили 19,4 млрд грн.
Фото: i0.wp.com

Фото: i0.wp.com

За інформацією МОЗ, уряд веде перемовини з компаніями Moderna та Pfizer-BioNTech щодо поставок вакцини в Україну. Про це повідомляє Економічна правда.

За вимогами виробників (договір нерозголошення конфіденційної інформації, ініційований цими компаніями), результати перемовин не можуть бути оголошені публічно.

Читайте також: У США розпочали наймасштабніші у світі випробування вакцини від Covid-19

Постачання вакцин до України може відбуватися трьома шляхами.

  • За програмою COVAX.
  • Закупівлі за кошти державного бюджету.
  • Комерційні постачання через дистриб'юторську мережу.

 

«Як повідомляє ВООЗ, вакцини найбільш вірогідно стануть доступними у травні-червні 2021 року. За програмою COVAX гарантовано буде доставлена вакцина для 20% населення, а решту держава купуватиме самостійно», – зазначили в уряді.

Степанов повідомив, що перший транш для України становитиме 1,2 млн доз. Загалом за програмою COVAX країна отримає до 8 млн доз, яких вистачить для щеплення 4 млн громадян. Йдеться про отримання препарату компанії Moderna.

«Перш за все, ми плануємо вакцинувати людей з групи ризику: медичних працівників, громадян старших 65 років і людей з хронічними захворюваннями», – додав міністр.

Читайте також: Україна першу партію вакцини від Covid-19 зможе отримати в другому кварталі 2021 року

Раніше повідомляли, що для закупівлі вакцини в держбюджеті 2021 року передбачили 19,4 млрд грн. Також на купівлю вакцини Україна спрямує 50 млн євро, які Європейський інвестиційний банк виділив на розвиток муніципальної інфраструктури. Швидше за все, Україна буде купувати вакцину від Pfizer-BioNTech.

Співрозмовник ЕП в уряді повідомив, що минулого тижня президент Володимир Зеленський провів переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель з приводу придбання препарату, одним з розробників якого є німецька компанія. Якщо заявлені для купівлі вакцини кошти будуть виділені, то Україна зможе придбати близько 38 млн доз препарату від Pfizer-BioNTech. Цього вистачить для вакцинації 19 млн громадян.

Найбільш оптимальним рішенням було б отримання українськими фармкомпаніями технології виробництва вакцини проти коронавірусу.

«Зазначені технології є комерційною таємницею компаній-розробників вакцини. Дозволів на їх використання Україна не отримувала», – додали в уряді.

Нагадаємо, що, за попередніми даними американської компанії Moderna, її нова вакцина, що захищає від Covid-19, ефективна майже на 95%. Результати надійшли слідом за аналогічними результатами вакцини компанії Pfizer і додають впевненості в тому, що вакцини зможуть допомогти покласти край пандемії


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!