Українці замовили через Дію вже 500 тисяч енергоощадних ламп

1451 0
У Львові та інших містах наразі тестують бета-режим.
Фото умовне

Фото умовне

В Україні почала діяти програма обміну старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи. Так, станом на 1 лютого, українці замовили вже 500 тисяч енергоощадних ламп в обмін на розжарювальні.

Джерело: керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік в ефірі телемарафону

«Станом на 1 лютого через “Дію” замовлено вже 500 тисяч енергоощадних лампочок. 500 тисяч ламп — це, по суті, замовлення за 30-31 січня. Величезна кількість як для початку, зважаючи, що послуга доступна в обласних центрах, а також в Кривому Розі, Краматорську і Покровську», – зазначив він. 

Читайте також: Скільки електроенергії можуть заощадити LED-лампи. Роз’яснення.

Він пояснив, що людина подає заявку через «Дію», обирає, в якому відділенні «Укрпошти» їй зручно отримати лампочку. І через два дні готовність видачі, тобто уже можна приходити. Люди отримують відповідне сповіщення. Ті, у кого немає дії чи смартфону, можуть одазу прийти до відділення «Укрпошти». Для цього необхідно взяти 5 лампочок розжарювання і документи.

«Наразі ми маємо в Україні умовно приблизно 35 млн лампочок із загального плану 50 млн Вони поступово розподіляються за регіонами. Другий момент — кількість мешканців у великих містах дозволяє покрити одразу більшу кількість людей, і таким чином зменшити одразу навантаження на енергосистему», — додав Мстислав Банік.

Що відомо про механізм обміну ламп розжарювання на світлодіодні?

Здійснити обмін лампочок можуть громадяни України віком від 18 років. При собі їм треба мати паспорт, ідентифікаційний код та справні лампи розжарювання для обміну. Також потрібно буде принести 5 справних ламп розжарювання у відділення Укрпошти та обміняти їх на нові енергоощадні на вибір з цоколем Е27 та Е14.

Обмін може відбуватись у два способи: з попереднім замовленням і без нього.

  • якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок “Дія”, то лампи гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях “Укрпошти” п’ять робочих днів після отримання підтвердження з мобільного застосунку. Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їх наявності.
     

  • при оформленні заявки через застосунок “Дія” треба буде обрати відділення і вказати необхідну інформацію.
     

  • за деякий час після подачі заявки людині автоматично на телефон надійде повідомлення з мобільного застосунку “Дія” про можливість отримання світлодіодних ламп в обраному відділенні поштового зв’язку АТ “Укрпошта”, отримання ламп здійснюється за номером такої заявки.
     

  • якщо людина не забрала замовлення впродовж 5 робочих днів, воно анулюється.
     

  • при обміні “Укрпошта” фіксуватиме паспортні дані людини, вдруге вона провести обмін не зможе.

Нагадаємо, що керівник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, що заміна ламп вплине не лише на збалансування енергосистеми, а й на платіжки споживачів, навантаження на мережі та кошти державного бюджету.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!